Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Avfallskärl i Vasa töms mer sällan

Från 2016
Avfallskärl på en innergård.
Bildtext Invånarna kan ansöka om längre tid mellan tömningarna av avfallskärlen.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

I fortsättningen kan det bli möjligt för invånarna i Vasaregionen att ansöka om ett längre intervall mellan tömningen av avfallskärlet också i tätbebyggelse.

Normalt går det högst två veckor mellan tömningarna av kärlen med brännbart avfall, men nu kan det alltså bli möjligt att ansöka om ett längre intervall hos avfallsnämnden.

- Vi har fått många önskemål om det här, berättar Vasa stads avfallshanteringschef Camilla Enell-Öst i ett pressmeddelande.

Antalet personer i hushållet avgörande

Beviljandet av längre tömningsintervaller ska i fortsättningen baseras på antalet personer i hushållet i motsats till som tidigare, då det bestämdes baserat på om man bodde i glesbygden eller i tätorten.

I hushåll med en eller två personer kan intervallen förlängas till sex veckor vintertid, oktober till april. Ifall bioavfallet komposteras eller samlas i ett separat bioavfallskärl på sommaren kan intervallen förlängas även sommartid, maj till september, till sex veckor. För hushåll med tre eller flera personer kan intervallet förlängas till fyra veckor.

- Ändringen gör systemet klarare. I praktiken är det nämligen svårt att veta var gränsen går mellan tätbebyggelse och glesbygd och det har blivit onödigt invecklat att erbjuda kunderna rätt alternativ, säger Enell-Öst.

Vasaregionens avfallsnämnd ska behandla ärendet nästa vecka och om allt går enligt planerna ska de nya bestämmelserna träda i kraft våren 2017. Bestämmelserna gäller i Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Storkyro och Korsnäs.

Diskussion om artikeln