Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konservativa, rasdiskriminerande män i Trumps nya regim

Från 2016
Uppdaterad 25.03.2017 03:51.
alabamasenatorn jeff sessions
Bild: EPA/SHAWN THEW

USA:s blivande president Donald Trump har valt sin säkerhetspolitiska stab. Michael Flynn blir rådgivare i nationella säkerhetsfrågor, Jeff Sessions blir justitieminister och Mike Pompeo blir chef för CIA.

Senator Sessions är före detta åklagare och valdes in i senaten år 1996. Han har varit en av Trumps närmaste allierade under kampanjen. Michael Flynn är pensionerad general.

Både Sessions och Flynn har haft kontroversiella åsikter. Sessions har uttalat sig rasdiskriminerande flera gånger och är emot invandring, medan Flynn har gjort sig känd för sina hetsiga uttalanden om muslimer.

Skämtade om Ku Klux Klan

Jeff Sessions nominerades av president Ronald Reagan år 1986 till federal domare, men senatens juridiska kommitté godkände då inte nomineringen på grund av Sessions rasdiskriminerande kommentarer och beteende.

Han var då bara den andra nominerade på 50 år som stoppades av kommittén.

En afroamerikansk före detta kollega till Sessions har enligt New York Times sagt att Sessions kallade honom för pojke när de jobbade ihop. Sessions ska också ha sagt att han tyckte att Ku Klux Klan var bra tills han "fick veta att de röker gräs." Ett skämt, enligt Sessions.

Sessions, 69, har varit senator från Alabama i 20 år. Han anses vara en av de mest konservativa senatorerna. Sessions har bland annat motsatt sig samkönade äktenskap. Han motsätter sig också en immigrationsreform.

Sessions har gärna kritiserat Nato och förhåller sig vänligt till Ryssland, precis som Donald Trump.

Flynn förespråkar tuff linje mot IS

Michael Flynn
Bildtext Michael Flynn
Bild: EPA

Michael Flynn, 57, som nu alltså landar den mest inflytelserika posten inom nationell säkerhet, är tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen Defense Intelligence Agency. Han fick sparken 2014 av president Barack Obama på grund av sin ledarskapsstil, som beskrivs som kaotisk. Efter det har han flera gånger attackerat Vita huset och bland annat sagt att orsaken till att han fick sparken var att han förespråkar en tuff linje mot terrorsekten IS.

Flynn ställde sig tidigt bakom Donald Trump och har varit en ivrig supporter. Under ett kampanjtal för Trump gick han med i kören som ropade Lock her up (Lås in henne), ett av de centrala slagorden under kampanjen, riktat mot demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Det upprörde flera tidigare chefer och kolleger, som tyckte att Flynns beteende äventyrade militärens trovärdighet.

Flynn har en mörk syn på läget i världen i dag. Han har sagt att det är rationellt att vara rädd för muslimer, att själva tron är källan till problemet och har sagt att islamisk lag, sharia, håller på att sprida sig i USA. Hans dubiösa påståenden var så vanliga under hans tid som chef för Defense Intelligence Agency att hans underställda ironiskt kallade dem för Flynnfakta, enligt New York Times. Dessa åsikter, i kombination med hans frispråkighet, anses ha varit avgörande när Trump valde Flynn till sin säkerhetsrådgivare.

Pompeo vill ha hårda tag mot Clinton

Kongressledamoten Mike Pompeo, 52, från Kansas får jobbet som chef för CIA. Pompeo är medlem i Tea Party-rörelsen.

Mike Pompeo
Bildtext Mike Pompeo
Bild: EPA

Pompeo stödde tidigt Trump och förespråkade en tuffare linje mot demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton i Benghazirapporten, som utredde attacken mot det amerikanska konsulatet i Libyen, där ambassadören och tre andra amerikaner dödades.

Flera republikaner anklagade dåvarande utrikesministern för att ha tagit för lätt på säkerheten vid konsulatet.

Diskussion om artikeln