Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inget besked om Backe – diskussionen fortsätter

Från 2016
Hasse Backe.
Bildtext Hasse Backes första år som finländsk förbundskapten har inte varit någon dans på rosor.
Bild: EPA

Hänger Hasse Backe på gärsgårn? Bollförbundet kan inte ge ett konkret svar på frågan om landslagstränarens framtid. ”Ingen är nöjd – och det gäller även Backe”, säger ordföranden Pertti Alaja.

Elva raka landskamper utan seger, VM-chanser som har runnit ut i sanden. Hasse Backes första år som förbundskapten har inte varit speciellt bra.

Efter en höst där fotbollslandslaget har noterat ett kryss och tre förluster, har kritiken mot Backe vuxit. Många har krävt hans avgång.

Bollförbundet samlades till styrelsemöte på fredagen och bland annat stod landslagets framtid på agendan. Något beslut kom man ändå inte fram till.

Inget beslut

Efter att Backe hade hållit en uppskattad presentation sammanträdde styrelsen och diskuterade framtiden snabbt. De kom inte fram till någonting konkret.

– Vi fick Backes rapport och kunde ställa frågor till honom. Vi hann diskutera lite efter det och beslöt oss för att fortsätta diskussionen om A-landslaget på styrelsens följande möten, säger ordföranden Pertti Alaja i ett pressmeddelande.

I en intervju med Yle säger Alaja att Backe åtminstone tills vidare är förbundskapten.

– Det här är en så viktig sak att vi måste se på det från olika vinklar. Nu räckte inte tiden till. Vi fortsätter diskussionerna på lördagen och i december.

Pertti Alaja, 2015.
Bildtext Pertti Alaja.
Bild: All Over Press

"Inte tillräckligt bra"

Finland har inte vunnit en match sedan september 2015. Under Backe har laget gått elva matcher utan seger och målskillnaden i de dusterna är 4–22.

– Vårt poängkonto är inte tillräckligt bra. Vi borde ha fyra–sex poäng i det här skedet. Ingen är nöjd – och det gäller även Backe, säger Alaja.

Bollförbundets ordförande tycker inte Backe har misslyckats med allt.

– Med en ny förbundskapten kommer stora förhoppningar. Backe har fört in många nya saker, men resultaten har uteblivit.

Diskussion om artikeln