Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kommer nästa stora låtskrivare från Vanda?

Från 2016
Uppdaterad 21.11.2016 10:26.
Studerande vid Vaskivuoren lukio övar i nya projektet Dream Academy.
Bildtext Nu görs det låtar på svenska i Vaskivuoren lukio i Vanda, det med hjälp av projektet Dream Academy.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Musikprofilerna Fredrik Furu och Jimmy Westerlund reser runt i finskspråkiga gymnasieskolor med ett klart mål: att hitta nästa låtskrivartalanger. Och språket? Texterna skrivs på svenska!

Låter namnet Dream Academy obekant? Det här är vad det handlar om: Tre skolor i finska Finland är med och skriver egna låtar på svenska. Efter årsskiftet är det dags att säga hej till de två skolor från Sverige som är med. Därefter ansluter sig en sjätte skola från Norge. Målet är att använda musikskapandet för att sänka tröskeln mellan de olika språken.

I april nästa år blir det hejdundrande final här i Finland med låtar från alla skolor, och också en del mer välkända nordiska hits.

Vanda visar framfötterna

Vi träffas i Vaskivuoren lukio i Vanda. Trapporna leder ner till källaren och avslöjar en fullt utrustad musikstudio. Deltagarna sitter i ring kring två väldigt entusiastiska låtskrivarproffs – Fredrik Furu och Jimmy Westerlund, välkända från Vasas musikscen och inte minst det insomnade bandet Kometfabriken.

– Det började som en turné i finska Finlands gymnasier. Jimmy och jag kom in en dag i elevernas liv och gav dem en injektionsspruta i hur det är att jobba med musik på svenska. Vi vill ge dem en wow-upplevelse, att från noll till hundra kan du skriva en låt, spela in den och till och med framföra den under samma dag, säger Fredrik Furu.

Nu har projektet gjort en Hulken och växt ur kläderna, så att de finska skolorna samarbetar med vänner i Sverige och Norge.

Talangerna överraskade

Vanda-skolan överraskade de båda låtproffsen redan från början.

– Det visade sig att gänget har nästan är ett färdigt band, så nu får vi möjlighet att gå in på djupet och fundera mer på produktionen och texterna. En positiv upplevelse, säger Jimmy Westerlund.

Ett bevis för det är deltagaren Eero, som anspråkslöst berättar att ha började spela violin som femåring.

– Jag kunde ju knappt prata i den åldern, säger en smått häpen Jimmy Westerlund.

Jimmy Westerlund, Fredrik Furu och Henrik Huldén från Hanaholmen besökte studerande i Vanda för att komponera nya låtar på svenska.
Bildtext Jimmy Westerlund och Fredrik Furu är redo för lite hitmakande i Vanda! Här med Henrik Huldén, projektledare för Dream Academy Norden.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

"Man har slösat bort år av tid"

Dream Academys koncept skulle kunna sammanfattas med att riva murar med musik.

– Idén är att de här finskspråkiga eleverna ska uppfatta hur roligt det är att kunna jobba på svenska, läsa och prata svenska, och annat roligt såklart, säger Henrik Huldén, projektkoordinator vid Hanaholmen/Svenska nu och projektledare för Dream Academy i år.

Huldén påpekar att Dream Academy ändå inte är en talangjakt, utan handlar om att öka intresset för nordiska språk. Hela skolan hänger med och använder projektet i många olika kurser.

För Jimmy Westerlund och Fredrik Furu har kontakten med gymnasiestuderandena väckt egna minnen till liv.

– För mig som kommer från en liten by själv och var osäker och älskade musik... Man vet att man vill göra just det här men har ingen aning om var man ska börja. Man vågar inte ta kontakt med människor i Sverige även om man skulle ha kompetensen. Man slösar bort en massa år. Genom Dream Academy får de här unga nycklarna till att gå vidare, säger Westerlund.

Studerande vid Vaskivuoren lukio övar i nya projektet Dream Academy.
Bildtext Rätt snart börjar en ny låt ta form när Vaskivuoren lukios bästa musiker släpps loss.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Hoppas bli finlandssvensk

Efter en jam-session går deltagarna Nono och Eero till rummet bredvid för att i lugn och ro börja slipa på texten – på svenska. Pappret framför dem stirrar tomt tillbaka. Med det skrämmer inte de båda.

– Jag får lite vibbar av en diskussion kring kaffebordet av det vi kommit på hittills, säger Eero, som menar att det var en självklarhet att anmäla sig till projektet.

– Lite spännande känns det ju att prata svenska då vi träffar deltagarna från Sverige snart, men förhoppningsvis har man blivit finlandssvensk tills dess, skrattar Eero.

Studerande vid Vaskivuoren lukio övar i nya projektet Dream Academy.
Bildtext Jimmy Westerlund och en gitarr - det är en bra start när studerandena i Vanda börjar jamma ihop en ny hit.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Försöker göra bort sig

För Jimmy och Fredrik är det viktigt att stämningen är avslappnad redan från början.

– Vi försöker göra bort oss lite direkt när vi kommer till skolan på morgonen så att eleverna ska känna sig avslappnade, skrattar Fredrik Furu.

Dream Academy filmas och resan mot finalkonserten nästa år kommer både att bli en dokumentärserie på nätet och ett program på tv.

Diskussion om artikeln