Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska medier: Fulla finländska politiker fick ledas ut

Från 2016
Vin hälls upp glas.
Bild: YLE/Strömsö

Svenska medier har noterat att två finländska politiker var berusade under en middag hos Sveriges talman Urban Ahlin i våras.

Aftonbladet skriver på paradplats att två kvinnliga politiker var så fulla att de fick ledas från bordet.

Den som ledde ut riksdagsledamöterna Pirkko Mattila (Sannf.), numera social- och hälsovårdsminister, och Katja Hänninen (Vf) och skickade iväg dem till hotellet var enligt Aftonbladet riksdagens talman Maria Lohela (Sannf).

Enligt ögonvittnen var åtminstone Katja Hänninen synbart berusad redan när hon anlände till middagen och fnittrade högljutt, skriver tidningen.

Också Göteborgs-Posten skriver om det skedda och citerar det som Mattila sagt till Helsingin Sanomat:

- Jag dansade inte på bordet, och kräktes inte heller.

Talman Ahlin: Ingen större kalabalik

Expressen har intervjuat talman Urban Ahlin (S) som säger att det inte var fråga om någon större kalabalik.

- De lämnade ock åkte till hotellet. Det är en etikettsregel att inte ta reda på varför. De skötte det väldigt snyggt och de bad om ursäkt, säger han till tidningen.

Expressen berättar att Ahlins finländska kollega Maria Lohela och åtta riksdagsledamöter var på besök i Stockholm i slutet av maj för att träffa svenska kolleger.

En av kvällarna bjöd Ahlin hela delegationen på middag i Villa Bonnier på Djurgården, och det var där som händelserna ägde rum.

Enligt Expressen hade finländarna haft några timmar fritid innan middagen började, och de två riksdagsledamöterna sägs ha varit berusade redan när de anlände till middagen.