Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förlåt! Rehula framförde statens ursäkt till de vanvårdade skolhemsbarnen

Från 2016
Uppdaterad 21.11.2016 08:07.
Minister Rehula framförde statsmaktens ursäkt till de barn som vanvårdades på skolhem under förra seklet - Spela upp på Arenan

Familjeminister Juha Rehula framförde på Barnens dag på lördagen statens ursäkt till de barn som vanvårdats på barn- och skolhem under förra seklet. Vi har hört ert budskap - nu är tystnadens tid förbi, sade ministern.

Alla barn har rätt till beskydd och kärlek, konstaterade Rehula. Trots att skolhemmens verksamhet var präglade av sin tid, kan vanvården inte försvaras.

- Det här har varit en tung tid i mitt liv, sade Rehula. Jag har läst alla brev och texter som ni har skrivit om hur ni har blivit behandlade. Den rapport som era berättelser har utmynnat i är en dykning in i människosinnets mörkaste skrymslen, sade Rehula i sitt tal.

- Kan en människa verkligen göra så här mot en annan människa, undrade Rehula. Den frågan har jag ställt mig om och om igen.

Alla har inte vågat träda fram

Vi måste också förstå dem som inte ännu har mod att träda fram och berätta om sina erfarenheter. Jag hoppas att de berättelser som nu kommit fram inger också er mod att berätta er historia.

- Jag står nu framför er och vill säga att tystnadens tid är förbi - ni har blivit hörda. Som samhälle bär vi ansvar för vad ni har fått utstå.

För den finska statens och det finländska samhällets del ber jag uppriktigt om ursäkt av er som har fått utså vanvård, när ni har varit placerade utanför hemmet, sade Rehula.

Förlåt!

Diskussion om artikeln