Erdoğan utnämnde partikamrats bror till universitetsrektor
I Turkiet väcker president Recep Tayyip Erdoğans utnämningar av universitetsrektorer ilska.
Undantagstillståndet som infördes i Turkiet efter det misslyckade kuppförsöket i juli ger presidenten rätt att själv utnämna universitetsrektorerna.
Speciellt upprörda är känslorna vid Bosporuniversitetet i Istanbul, som är ett av landets mest prestigefyllda universitet. Erdogan utnämnde en partikamrats bror, Professor Mehmed Ozkan, till rektor, trots att han inte ens hade sökt tjänsten.
I en omröstning bara några dagar före kuppförsöket fick den dåvarande rektorn Gulay Barbarosoglu stöd från 86 procent av den akademiska personalen vid universitetet, men hon avslutar nu istället sin akademiska karriär.
Valet av rektorer vid landets 181 universitet, varav 111 är statliga, sköts upp efter kuppförsöket. Erdogan kan nu välja rektorer ur en pool av människor utvalda av landets utbildningsmyndighet YOK. Om han inte väljer någon av dem inom en månad kan han själv utse en rektor direkt.
Regeringen försvarar det nya systemet och säger att det gamla sättet att välja rektorer polariserade universiteten.
En anonym akademiker vid universitetet säger till nyhetsbyrån AFP att Barbarosoglu ersattes eftersom hon hade försvarat personal som hade undertecknat ett upprop i januari som kritiserade militäroperationen mot kurdiska rebeller i sydöstra Turkiet.
Politiskt motiverade utnämningar?
En domstol grep i mars tre akademiker åtalade för "terrorpropaganda" efter att de läste upp uppropet som hade undertecknats av över 1 000 akademiker.
Barbarosoglu hade gått till åklagarens kontor och krävt att en av akademikerna, som var från Bosporuniversitetet, skulle släppas.
En del motståndare till presidenten säger att hans utnämningar går att jämföra med hur regeringsvänliga tjänstemän har ersatt flera borgmästare i sydost, eftersom de före detta borgmästarna ansågs ha kopplingar till det kurdiska arbetarpartiet PKK.
Ozkan utsågs till rektor den 12 november och sedan dess har sporadiska protester förekommit vid universitetet.
- Det här är inte en politisk strid utan vi försvarar den akademiska självbestämmanderätten så att universiteten kan hållas utanför politiken, säger Mert Nacakgedigi, ordförande för studentorganisationen vid Bosporuniversitetet.
Strax efter att han tillträdde höll Ozkan ett tal till universitetspersonalen där han lovade att värna om fritt tänkande vid universitetet.
Nacakgedigi är ändå bekymrad över att universitetet inte längre är ett ställe där studerande från alla olika politiska riktningar kan känna sig välkomna.