Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandal i svenska kvalet: "Idag är en sorgsen dag för alla helsingborgare"

Från 2016
Uppdaterad 21.11.2016 14:54.
Henrik Larsson lämnar planen efter kvalförlusten mot Halmstad.
Bildtext Henrik Larsson lämnar planen efter kvalförlusten mot Halmstad.
Bild: EPA/Emil Langvad

Känslorna svallade över rejält i det Allsvenska kvalet på Olympia i Helsingborg när huliganer kom in på planen och angrep spelare och ledare. Nu fördöms händelserna på bred front.

Skandalscenerna kom igång efter den avgörande kvalmatchen mellan Helsingborg och Halmstad på Olympia. Den första matchen hade slutat 1-1. Helsingborg gick upp i en 1-0 ledning med mindre än tio minuter kvar att spela, men Halmstad lyckades vända och vinna matchen med 2-1.

Resultatet innebar att Halmstad spelar i Allsvenskan 2017 medan Helsingborg degraderas.

Kort efter slutsignalen kom ett tiotal personer från Helgingborg-klacken in på plan och konfronterade bland annat målskytten Jordan Larsson. Huliganerna tvingade först Larsson att ta av sig matchtröjan och Larsson blev också slagen av en av huliganerna.

– Hade jag sett det hade jag förmodligen varit där inne och vevat ordentligt, eftersom de måste tänka till lite grann. Åtta-tio minuter tidigare jublar de över att han gör 1–0, säger Helsinborgs tränare Henrik Larsson, tillika Jordan Larssons pappa.

Helsingborg-ikonen Henrik Larsson har också fått ta sig en funderare kring vad förlusten och nedflyttningen innebär.

– Jag vet att jag bor och verkar i staden. Förmodligen får man väl kika över axeln både en eller två gånger, men det får jag väl ta. Jag är 45 år gammal. Se till så att man inte går för mycket ensam bara. Jag tycker inte det är så modigt av dem att maskera sig och komma ner och göra det de gör, säger Larsson till nyhetsbyrån TT.

SVT:s Nannskog: Tragiskt

SVT:s expertkommentator Daniel Nannskog var snabb i sin kritik av att personer från klacken kunde ta sig in på planen.

– Det är tragiskt, inte okej någonstans att fans ska komma in och ta av spelaren tröjan. Det är grabbar som försökt så gott de kan, tyvärr räckte det inte till, säger Nannskog på svt.se.

Den svenske landslagskaptenen Andreas Granqvist har ett långt förflutet i Helsingborg och har också tagit avstånd på sitt Instagram-konto.

Han skriver:

– Idag är en sorgsen dag för alla helsingborgare men imorgon är en ny dag och då samlar vi kraft för en snabb återkomst till allsvenskan!!! Till alla idioter som kallar sig HIFare och går in på plan och ger sig på spelare och ledare, se till och aldrig visa er på Olympia igen!! HIF är större än er!!

Diskussion om artikeln