Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så kan Saara Aalto vinna X Factor

Från 2016
Uppdaterad 28.11.2016 10:42.
Saara Aalto framför discohiten No More Tears (Enough is Enough) i brittiska sångtävlingen X Factor den 12 november 2016.
Bildtext Blir det finalfest för Saara Aalto? Hon är nu en av de fem bästa i brittiska X Factor.
Bild: / All Over Press

Britterna har fått ett namn sprängfyllt med vokaler att lära sig – Saara Aalto. Nu är hon bland de fem bästa i X Factor och även hela Finland biter på naglarna. Hur nära en seger är hon egentligen?

Saara Aalto är vidare! Vi är många som börjat vänja oss vid att Facebook exploderar av glädjerop varje söndagkväll. En del togs säkert på sängen av Aaltos succé i brittiska X Factor. Vecka efter vecka har hon kopplat greppet om tävlingen, och nu börjar till och med konturerna av en prispall synas på fansens näthinnor.

Slingrig väg mot slutet

Du som följt tävlingen från början vet redan om alla fallgropar Aalto lyckats hoppa över. Det har varit audition-kvällar, boot camps, så kallade chair challenges och sångtävlingar i lyxvillor, kallade Judge houses.

Och nu, efter alla steg, är det bara fem deltagare kvar. Saara Aalto är en av dem.

Uppdelad final

Hur ser då vägen mot finalen ut – och hur krokig är den?

Det kommande veckoslutets tema är avslöjat: Louis loves. Det innebär att domaren Louis Walsh får höra deltagarna tolka hans favoritlåtar.

Efter det, om vi ser på hur tävlingen fungerat tidigare, kommer fyra deltagare att gå vidare till en sista utslagningsvecka. Därefter är de tre finalisterna utsedda. I säsong tolv slogs en av de tre ut redan under finalsändning ett, och söndagsavslutningen blev en strid mellan de två som var kvar. Vi får anta att upplägget är detsamma i år.

Finalen sägs ordnas söndag 11 december, klockan 22 finsk tid. Senaste år delades den alltså upp på två dagar, så det finns skäl att boka in lördag 10 december också ifall du vill följa hela pärsen.

Miljonregn över vinnaren

Vinnarbucklan är egentligen ett skivkontrakt värt en miljon pund, ungefär 1,16 miljoner euro. Tidigare har vinnaren fått ett förskott på drygt 170 000 euro, resten är avsett för skivinspelning och marknadsföring.

Om X Factor följer samma mönster som tidigare så kommer deltagarna som klarat sig bäst att ge sig ut på turné i Storbriannien och Irland när finalen är avklarad.

Det här är alltså ännu enbart spekulationer och antaganden baserade på tidigare års upplagor av X Factor. Programmakarna har varit hemlighetsfulla kring hur finalen kommer att arrangeras i år.

Finland borde inte kunna rösta

Det är inte meningen att tittare utanför de brittiska öarna ska vara med och rösta. Ändå har kluriga X Factor-fans hittat sätt att vara med i omröstningen. Det handlar bland annat om att ändra inställningarna på telefonen så att den verkar befinna sig på brittisk mark. På så sätt har det gått att rösta via den officiella appen. Bolaget bakom tävlingen har gått ut med att de kan komma att ogiltigförklara de här rösterna. En del factorister har tvivlat på att det ens är möjligt att skilja en giltig röst från en ogiltig.

Diskussion om artikeln