Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skottdramat i Raseborg skedde i en industrihall

Från 2016
Uppdaterad 21.11.2016 11:12.
Polisbilar på Mannerheimgatan i Borgå
Bildtext Larmet gick vid femtiden på söndagen. (Arkivbild, inte anknuten till händelsen.)
Bild: Yle/Stefan Paavola

Två personer är fortfarande anhållna efter skottlossningen som inträffade i Raseborg tidigt på söndag morgon. En man från Västnyland (född 1992) sköts i bröstet med en pistol.

Offret vårdas fortfarande på Mejlans sjukhus i Helsingfors.

En industrihall som liknade en klubblokal

Nödcentralen fick klockan 04.50 på söndagsmorgonen (20.11) ett samtal om en skjutning på industriområdet i Horsbäck mellan Karis och Ekenäs. Ett sällskap på ungefär tio personer befann sig i en industrihall som enligt polisen var inredd till någon form av klubblokal. I alla fall en del av dem var påverkade av alkohol.

- Det kan ha varit frågan om någon typ av efterfest. En del av sällskapet har eventuellt varit på någon restaurang i Raseborg innan de kom till lokalen, säger kommissarie Mats Sjöholm vid Västra Nylands polisinrättning.

Polisen känner inte till att andra rusmedel än alkohol skulle ha använts under kvällen.

De som var i hallen är födda på 1980- och 1990-talet.

- De flesta på plats var från Västnyland. I sällskapet fanns både män och kvinnor. Männen var fler än kvinnorna, uppger Sjöholm.

Offret transporterades med ambulans till Mejlans sjukhus för vård. Enligt de uppgifter polisen har är skadorna inte livshotande. Polisen vill inte uppge om mannen har opererats.

Inget bråk före skjutningen

Polisen tog fast alla som fanns på plats i hallen. Samtliga har redan förhörts men förhören ska fortsätta då en del måste höras på nytt. Efter de första förhören har de flesta nu hur som helst frigetts.

Två personer sitter ännu anhållna, en av dem är född i slutet på 1980-talet och den andra i början på 1990-talet.

- Vi har en uppfattning om vilken av männen som avfyrade skottet. Jag kan inte kommentera varför två personer fortfarande är anhållna, säger Sjöholm.

Polisen utreder också huruvida det eventuellt handlat om ett vådaskott. Graden av uppsåtlighet hör till de saker som polisen nu utreder.

- Vi vet inte att det skulle ha förekommit någon strid eller något bråk innan.

Inte organiserad brottslighet

Sjöholm säger att ingenting tyder på att det skulle handla om motorcykelgäng eller om organiserad brottslighet.

En eventuell häktningsframställan till tingsrätten måste göras senast på onsdag.

Handeldvapnet, en pistol, saknade enligt polisens uppgifter licens. Ursprunget på vapnet utreds under förundersökningen.

Skjutningen utreds bland annat som försök till dråp samt skjutvapenbrott.

Sjöholm säger att förundersökningen är på god väg.

- Men det kommer att ta flera veckor innan vi är klara. Polisen väntar bland annat på utlåtanden från kriminaltekniska laboratoriet.