Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Har du antivirusprogram i mobilen? Vi frågade en expert om du borde ha ett

Från 2016
Uppdaterad 21.11.2016 15:25.
Flicka använder smarttelefon och dator.
Bild: Stocksnap.io/ Wilfred Iven

Det kan vara tryggare att använda nätbank på smartmobilen än på datorn, säger en expert. Trots att telefonen helt skulle sakna datasäkerhetsprogram.

Datorer måste skyddas mot virus och andra skadliga program med hjälp av datasäkerhetsprogram. Det vet alla.

Men borde vi också skydda smartmobilerna som vi bär omkring på varje dag?

Kommunikationsverkets expert på datasäkerhet Ilkka Sovanto säger, att smartmobiler inte nödvändigtvis behöver antivirusprogram på samma sätt som datorer. Telefonerna fungerar nämligen på ett annat sätt.

Applikationen har inte tillgång till allting

I smartmobilen är applikationerna isolerade i egna små fack. Alla applikationer kan inte automatiskt komma åt din adressbok eller din platsinformation.

En del tycker att det skulle vara bra att använda en datasäkerhetsapp, men ganska många anser ändå att det antagligen inte för med sig någon större nytta.

― Ilkka Sovanto

Vilken information har applikationerna i din telefon då tillgång till? Det beror på vilka användarrättigheter du har gett applikationen. Smartmobilen frågar eller berättar åtminstone en gång vilka rättigheter dina appar behöver

En enskild applikation kommer med andra ord åt bara en begränsad mängd information, medan ett skadligt program i din dator kan komma åt all information som finns lagrad där.

Enligt Sovanto går åsikterna isär vad gäller antivirusprogram i mobilen.

– En del tycker att det skulle vara bra att använda en datasäkerhetsapp, men ganska många anser ändå att det antagligen inte för med sig någon större nytta, säger Sovanto.

Uppdateringarna är viktiga!

Precis som med datorer är det också i mobiler viktigast att hålla telefonens uppdateringar aktuella.

– Om smartmobilens operativsystem inte är uppdaterat och det innehåller sårbara områden, kan skadeprogrammet utnyttja detta. På det sättet kan programmet slinka igenom tilltänkta skydd och komma åt mycket större delar av telefonen, säger Sovanto.

– Tyvärr erbjuder tillverkarna inte uppdateringar till alla telefoner, säger Sovanto.

Det lönar sig också att vara noggrann med vilka applikationer du installerar i mobilen.

Vanligtvis får man ett skadeprogram på nacken genom att installera en applikation som inte kommer från en officiell applikationsaffär (exempelvis Googlen Play och Apple Store). Men ibland slinker det in skadeprogram också i de officiella applikationsaffärerna.

Då du använder allmänna nätverk lönar det sig att använda en säker förbindelse, speciellt utomlands. Du kan ladda ner VPN-applikationer för säker förbindelse i applikationsaffärerna.

Är det lika säkert att använda nätbanken?

Enligt Sovanto kan det vara säkrare att använda nätbanken i mobilen än på datorn. Det här gäller också om du inte har ett antivirusprogram i mobilen. Däremot måste din telefon ha de senaste uppdateringarna.

– I smartmobilen har de skadliga applikationerna betydligt mindre möjligheter att påverka nätbankens applikation. Ett skadligt program i din dator kan följa med vad du gör i nätbanken betydligt lättare, förklarar Sovanto.

Artikeln är skriven av Anette Blencowe på finska och översatt till svenska av Svenska Yle.

Artikeln uppdaterad 21.11 kl 15:22 På två ställen i artikeln använde vi felaktigt ordet virusprogram då vi avsåg antivirusprogram. Felet är nu rättat.

Diskussion om artikeln