Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Landskapsförbundet ytterst kritisk till avgifter på förbindelsebåtar

Från 2016
Förbindelsebåten Falkö en dimmig höstmorgon
Bildtext Förbindelsebåten Falkö en dimmig höstmorgon.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Egentliga Finlands landskapsstyrelse är mycket kritisk till de föreslagna avgifterna i förbindelsebåtstrafiken.

Styrelsen godkände ett enhälligt utlåtande där man fördömer försöket med avgifter. De skulle ha mycket stora negativa konsekvenser för invånarna och företagarna i vår skärgård.

I utlåtandet sägs att de föreslagna avgifterna är så höga att de dödar allt företagande och försvårar turismen. Det är svårt att tro att markandsekonomins mekanismer skulle leda till bättre service.

Kommunikationsministeriet meddelade förra veckan att passageraravgifter på försök igen införs på förbindelsebåtarna i Skärgårdshavet och Finska viken.

Alla passagerare skulle betala en avgift. Försöket pågår från den 1 april 2017 till slutet av 2018. Förslaget är på remissrunda till den 16 december.

Egentliga Finlands landskapsstyrelse säger i dagens utlåtande att skärgårdstrafiken och sevicen behöver förnyas, men det nuvarande förslaget verkar enbart vara att återinföra avgifter på förbindelsebåtarna, de avgifter som avskaffades för sju år sedan efter ett domstolsbeslut.

För småföretagare i skärgården blir det orimliga tilläggskostnader, som kan leda till konkurs. För en jordbrukare, som regelbundet behöver djur-, foder- och mjölktransporter, innebär det ökade utgifter på tiotals tusen euro.

Enligt förslaget kan skärgårdskommunerna ge subventioner åt den fast bosatta befolkningen, om man tycker det behövs, men i dessa tuffa ekonomiska tider kan man redan i förväg gissa hur villiga kommunerna är, säger styrelsen.

Egentliga Finlands förbund kommer att uttala sig en gång till i samband med att den ger sitt officiella svar i utlåtanderundan.

- Då kommer följande kanonad från oss, säger Stefan Wallin (SFP).