Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Censurerade och förbjudna låtar skapar fortfarande debatt

Från 2016
Den norska singer-songwritern Moddi.
Bildtext Moddi lyfter fram censurerade och förbjudna sånger.
Bild: Jørgen Nordby

”Moddi censurerad av Ryssland”, ”Ryssland varnar orkester för spelning med Moddi” och ”Att framföra Punk Prayer kan ge långt fängelsestraff”.

I helgen fick de norska medierna anledning att reflektera över hur en tolkning av den ryska feministiska aktivistgruppen Pussy Riots låt ”Punk Prayer” på en festival i Kirkenes kan få ryska myndigheter att reagera med hot om fängelsestraff.

Under november månad har den norska singersongwritern Pål ”Moddi” Knutsen varit på turné runtom i Norge tillsammans med musiker från den archangelska kammarorkestern – en turné som avslutades i Kirkenes torsdagen den 17 november.

På programmet har Moddi haft tolv sånger från olika delar av världen som på olika sätt och vid olika tider blivit censurerade eller förbjudna, bland dem Pussy Riots uppmärksammade protestsång ”Punk Prayer” som gruppen vårvintern 2012 framförde i Kristus Frälsares katedral i Moskva.

Performancen var riktad mot Kirill, Patriark av Moskva och hela Ryssland, och den rysk-ortodoxa kyrkan som enligt Pussy Riot knutit alltför nära band med president Putin. Pussy Riot-tjejerna dömdes till fängelsestraff för sitt framträdande.

Pussy Riot medlemmarna Nadezjda Tolokonnikova (t.v.), Jekaterina Samutsevitj och Maria Alekhina (t.h.)
Bildtext Pussy Riot-medlemmarna väntar på sina domar vårvintern 2012.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Under Finnmarks internationella litteraturfestival i Kirkenes hade Moddi tänkt spela sin version av ”Punk Prayer”, men Ryska generalkonsulatet i Kirkenes kontaktade arrangörerna för att informera om att de ryska medlemmarna i kammarorkestern riskerade uppemot sex års fängelse om de deltog i uppförandet av denna sång.

Förbjudet att framföra Punk Prayer i Ryssland

I en rysk domstol år 2013 blev ”Punk Prayer” upptagen på en officiell lista över extremistiska verk som är förbjudna att framföras – förbudet gäller såväl ljud som bilder som kan verka stötande för troende människor. Härmed skulle medlemmarna i den archangelska kammarorkestern formellt riskera att bryta mot lagen.

Med omtanke om de ryska musikerna valde Moddi att avlägsna ”Punk Prayer” från spellistan – ett beslut som Moddi fattade med moget övervägande:

- Någon kan ju tycka att det är lätt ironiskt att ett skivalbum som innehåller låtar med censurerade låtar råkar ut för censur, men det visar ju bara på att detta är ett relevant och dagsaktuellt tema, säger Moddi när jag träffar honom för en pratstund dagen efter den uppmärksammade konserten i Kirkenes.

- Att framföra ”Punk Prayer” i Ryssland är ingen lek. Yttrandefriheten där är inget hobbyprojekt. Här i Norge kan vi säga så gott som vad som helst, men i Ryssland är det inte lika enkelt. Det är en nyttig lärdom för oss som är privilegierade och lever i trygga förhållanden att inse att många i världen lever under förtryck och censur av olika slag. För mig handlar det bara om att jag inte får spela en sång på en konsert i Kirkenes. Jag riskerar inte hus och hem, fängelsestraff eller nertystning. Min extremt privilegierade position kan jag försöka använda mig av som en positiv resurs och lyfta fram röster som inte nödvändigtvis blir hörda annars.

Lyssna på Moddis version av Punk Prayer.

Moddi som själv skapar musik inom popgenren säger att det känts både lärorikt och befriande att jobba med texter och musik som kan göra skillnad:

- 95% av den musik du hör i radio idag är bara innehållslöst bakgrundsbrus som inte har något annan avsikt än att fylla vardagen. Dessa tolv sånger har visat mig att det går att förena det politiska och det vackra, och att musik och politik inte behöver vara två olika saker. Politik kan vara vackert och konst kan vara viktigt.

Det paradoxala med att Moddi och hans orkester avstod från att spela ”Punk Prayer” på konserten i Kirkenes ledde till att det var den sången som alla talade om – den 12:e sången som ingen kunde höra:

- Många musiker tar de facto ståndpunkt idag i det att de frikopplar sin musik från verkligheten och det som sker i världen, säger Moddi. Vi kan välja att skapa musik som promoverar ett slags modern eskapism där vi helst av allt vill glömma allt som sker i världen runtomkring oss. Jag kan delvis förstå detta eftersom vi lever i en kaotisk värld med så många olika slags kriser; klimatkris, flyktingkris och högerextremism på frammarsch i alla världsdelar. Folk vill kanske glömma allt detta jobbiga, men det jobbiga försvinner inte bara för att vi vänder oss ifrån det och låtsas att det inte finns.

Moddi och archangelska kammarorkestern på konsert i Kirkenes i november 2016.
Bildtext Moddi och den archganelska kammarorkestern på konsert i Kirkenes i november 2016.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

På albumet ”Unsongs” ingår tolv sånger som är skrivna ur ett minoritets- och marginalperspektiv konstaterar Moddi:

- Sångerna är kontroversiella i det att de talar om saker ur ”fel” perspektiv, de går emot etablerade sanningar, de står upp mot makten. Dessa sånger har varit ett sätt för människor som inte har haft någon särdeles stor makt att förmå sprida sitt budskap genom att använda sig av musiken – en kanal som myndigheterna har svårt att kontrollera. Trots att sångerna har blivit utsatta för censur och förbud har de lyckats leva vidare som symboler för yttrandefrihet, protest och kamp.

En inställd konsert i Israel startskottet

Bakgrunden till Moddis projekt med de censurerade och förbjudna sångerna har sin upprinnelse i en avbokad spelning i Israel vårvintern 2014.

Det var meningen att Moddi skulle göra en spelning i Tel Aviv. Men kort innan avlyste han konserten med hänvisning till den låsta konflikten mellan Israel och Palestina.

Eftersom det enligt Moddi är omöjligt att förhålla sig neutral i den polariserade konflikten valde han att vara tyst. I en krönika på NRKs webbplats skrev han bl.a. att tystnad ibland kan vara starkare än musik.

Moddis beslut väckte debatt, och en av dem som kontaktade musikern var den norska vissångaren Birgitte Grimstad som hade turnerat runt i Israel hösten 1982.

På repertoaren hade Grimstad en nyskriven sång som handlade om den israeliske brigadkommendören Eli Geva som på sommaren 1982 hade vägrat leda sina trupper in i Beirut under den israeliska invasionen av Libanon. Eli Geva ville inte bidra till ”onödiga mord på civila”. Inte oväntat blev Geva avskedad och än idag får Geva statuera exempel på hur det kan gå om man motsätter sig sin arbetsgivare.

Birgitte Grimstad blev pressad att inte framföra sången om Eli Geva under sin Israel-turné. I 30 år hade låten legat gömd i byrålådan innan Moddi beslutade sig för att skriva ny musik till Richard Burgess originallåt och sången om Eli Geva kom att bli startskottet för det projekt som sysselsatt Moddi sedan dess.

Skivprojektet har fört Moddi till olika delar av världen där han träffat en del av musikerna, låtskrivarna och aktivisterna som blivit censurerade och straffade. Samtalen kan man ta del av i ett antal minidokumentärer på webben.

Tusentals låtar drabbade av censur

Moddi började leta efter information om censurerade och förbjudna låtar i böcker, i arkiv och i gamla utsålda skivor. Han gick också ut med ett upprop via sociala medier och olika chatforum på webben och efterlyste förslag på sånger som på olika sätt blivit censurerade, nertystade eller förbjudna.

Han fick ett enormt gensvar och till slut hade han en lista på tusentals låtar som landar i denna kategori. Han kokade ner de tänkbara till ungefär 400 sånger från världens olika hörn, och valde sedan ut tolv låtar som finns med på den nyutkomna plattan ”Unsongs”.

Pärmen till Moddis platta "Unsongs".
Bild: Moddi

En del sånger har Moddi tonsatt, arrangerat om eller skrivit ny musik till och texterna är översatta till engelska.

Under arbetets gång lärde Moddi sig att censur av musik föregår överallt i världen där det finns en maktapparat som vill tysta ner och förtrycka en åsikt och en röst. Slutresultatet blev en samling med tolv berättelser som ur olika perspektiv visar på hur musik kan falla offer för censur.

Det första spåret på plattan är en tonsatt dikt skriven av den kinesiska litteraturvetaren Liu Xiaobo som tilldelades Nobels fredspris år 2010. Liu Xiaobo är en av de mest kända regimkritikerna i Kina, och som bäst avtjänar han ett elva år långt straff i fängelse för anstiftan av samhällsomstörtande verksamhet.

Också tjejerna i den ryska feministiska aktivistgruppen Pussy Riot har suttit i fängelse för huliganism sedan de utförde sin regimkritisk performance i Kristus Frälsares katedral i Moskva.

Moddi valde att översätta Pussy Riots punkbön och musiken tar avstamp i Sergej Rachmaninovs "Ave Maria".

När Moddi ville spela in en video till "Punk Prayer" i Oscar II:s kapell alldeles intill ryska gränsen i Grense Jakobselv i nordligaste Norge fick Moddi avslag med hänvisning till att texten var olämplig att framföras i Guds hus. Moddi och filmteamet beslutade sig för att spela in musikvideon utomhus i minus 5 grader – med dubbla tröjor och stelfrusna fingrar sjunger Moddi om hur han önskar att jungfru Maria, Guds moder, ska jaga iväg Putin, skingra alla lögner och allt mörker som sprider sig i kyrkans salar.

Regimkritik, kolonisation och narkoballader

På skivan finns exempel på flera andra musiker och aktivister som förföljts, torterats och dömts till fängelsestraff för sina texter och sin musik, bland dem den vietnamesiska singer-songwritern Việt Khang som år 2011 fängslades för att ha släppt två protestsånger där han kritiserade det vietnamesiska styret och uppmanade folk att fortsätta protestera mot pågående kinesiska attacker riktade mot ett vietnamesiskt fiskefartyg utanför Spratlyöarna i det sydkinesiska havet – ett område som såväl Kina och Taiwan som Vietnam, Malaysia, Filippinerna och Brunei gör anspråk på.

Den algeriska människorättsaktvisten och protestsångaren Lounès Matoub blev mördad år 1998 av maskerade män efter att han kritiserat regimen. Tjugofem år tidigare hade den chilenska poeten, vissångaren och politiska aktivisten Víctor Jara gått samma öde till mötes.

Kate Bush
Bildtext Kate Bush låt "Army Dreamers" har drabbats av censur.

Moddi bjuder sina lyssnare på såväl ett antal mindre kända låtar liksom några mer kända verk såsom Billie Holidays ”Strange Fruit” och Kate Bush ”Army Dreamers”, en antikrigssång som tillsammans med ett antal andra sånger som plötsligt hamnade på BBC:s lista över förbjudna sånger vid tiden för Gulfkriget i början 1990-talet.

Läs mer om sånger som BBC förbjöd under Gulfkriget.

Nyare sånger varvas med äldre stycken som ”The Shaman and The Thief”(Suola ja noaidi) – en traditionell sång skriven av den finländska prästen och naturvetaren Jacob Fellman omkring år 1830. Fellman var kyrkoherde i Utsjoki och Lappajärvi. Han var mycket intresserad av den samiska mytologin och kulturen, och han både predikade och skrev på samiska. Den snart 200 år gamla texten om mötet mellan en samisk schaman, en nåjd, och en kristen präst var allra svårast att få tag på – efter många om och men hittades den i ett tyskt arkiv.

Ett uddare inslag på skivan är kanhända sången ”Parrot, Goat and Rooster” som är en s.k. narcocorrido, en mexikansk ballad som handlar om narkotikahandel. I Latinamerika är dessa sånger omåttligt populära och en av de största låtskrivarna inom denna genre är Mario Quintero som är ledare för bandet Los Tucanes de Tijuana.

Sången ”Mi tres animales” kom att bli bandets definitiva genombrott – en sång som handlar om en fattig mexikansk stalldräng som ger sig av på en vandring tillsammans med sina tre husdjur: en papegoja, en get och en tupp. Undervägs förtjänar han sina första slantar och lyckas ta sig över gränsen till USA där han sedermera blir en rik och välbeställd man. Djuren i sången står för olika typer av droger: papegojan är kokain, tuppen marijuana och geten heroin.
Narcocorrido-genren förknippas med smuggling, penningtvätt, korruption och droghandel och hela musikgenren är totalförbjuden på de flesta radiostationer i Mexiko.

Nämnas kan också att den iranska konstnären som målat skivkonvolutet inte vågar träda fram med sitt eget namn – av rädsla för trakasserier och hot om fängelsestraff.

Läs mer om Moddi och projektet Unsongs på Moddis webbplats.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln