Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

UMK 2017: Här är artisterna

Från 2016
Uppdaterad 24.11.2016 18:53.
Artisterna för Tävlingen för ny musik, UMK, 2017 är nu klara.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Tävlingen för ny musik, UMK, är tillbaka – uppfräschad och förnyad. De tio som slåss om segern är nu utsedda. I år ger sig också Sverige in i striden!

Om Finland någonsin bad om mer glitter, tappade hakor och discochock så har Eurovision-guden lyssnat. UMK återvänder – och det i delvis ny form.

Allt avgörs under en kväll

De tio bidragen avslöjas här och nu, och tävlingen avgörs under en kväll, den 28 januari nästa år. Inga delfinaler, ingen utdragen nervslitare. Den här gången står allt på spel under en och samma kväll. Tävlingen hålls i Metro Areena i Esbo.

Krista Siegfrids återvänder som programledare. En än så länge hemlig, internationell jury kommer också att vara med och bestämma om vem som vinner och vilka som försvinner.

Johan Lindroos och Eva Frantz.
Bildtext Johan Lindroos och Eva Frantz i De Eurovisa håller full koll på UMK och Eurovision-tävlingen även i år.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Johan Lindroos från Yles De Eurovisa ser främst en stor överraskning i årets startfält – en välkänd mustasch från Sverige.

– Jo, största chocken är väl ändå Günther. Även om jag vetat om det redan en tid så kommer jag inte riktigt över det. Men det är en bra blandning i år, och det kommer garanterat att bli en bra show igen, säger han.

Högt chockvärde

Det är veckor av förberedelser kvar inför den stora UMK-festen i januari. Johan Lindroos vågar sig ändå på en första snabbanalys av tävlingsläget.

– Jag tror att vi har några bidrag som kan ta ut varandra, för att de kanske spelar lite på samma underlighets- eller chockvärde. Det är mer svårtippat än tidigare år känns det som. Lyckas till exempel Alva och Emma få med den finlandssvenska och österbottniska publiken så kan det hjälpa dem en bra bit på vägen. Fast för att vinna UMK så gäller det ju att charma hela folket, så det blir spännande, säger han.

Och de tio är...

Ta redan nu en titt på vilka som är med och tävlar, hittar du en personlig favorit från första början?

1. Alva – Arrows

Alva är en av deltagarna i Tävlingen för ny musik, UMK, 2017.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Alva är 16 år och kommer från Bennäs i Österbotten. Hon älskar dans och har tagit sånglektioner sedan hon var elva år gammal. Hennes första låt, A Grand Illusion, som kom i våras, började ringa i två producenters öron, och nu har de tre gjort en låt som har, som de själva säger, ett internationellt sound.

Instagram: alvaelle

2. Anni Saikku – Reach Out For The Sun

Anni är en av deltagarna i Tävlingen för ny musik, UMK, 2017.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Helsingforsbon Anni, 21 år, hör hemma i popens och soulens kretsar. För ett par år sedan var hon med i The Voice of Finland, och tog sig till direktsändningarna. Låten är skriven av Mia Kemppainen, känd från gruppen LCMDF.

Instagram: annisaikku

3. Emma – Circle Of Light

Emma är en av deltagarna i Tävlingen för ny musik, UMK, 2017.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Finlandssvenska Emma föddes i Karleby men har på senare år tillbringat mycket av sin tid i Stockholm. Hon jobbar som sångpedagog, och har också synts i The Voice of Finland, där hon tävlade i femte säsongen. Låtens stil beskrivs som WDM, Wooden Dance Music.

Instagram: emmaoffinland

4. Günther & D'Sanz – Love Yourself

Günther och D'Sanz är med i Tävlingen för ny musik, UMK, 2017.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Sveriges kanske mest kända mustasch försöker sig på en erövring av Finland. Tillsammans med borgåbon Daniel Sanz vill Günther sprida kärlek, och vinna Eurovision Song Contest. "Helsingfors ska vara värd för ESC år 2018, det är vårt mål", säger duon.

5. Zühlke – Perfect Villain

Zühlke är en av deltagarna i Tävlingen för ny musik, UMK, 2017.
Bild: Yle Kuvapalvelu

För tre år sedan visade 25-åriga Zühlke för första gången upp sig för den finländska publiken, då i talangjakten Idols. I våras fick hon skivkontrakt, något av en dröm för Zühlke som haft som mål att bli sångerska sedan barnsben. Nu är målet i stället Europas scener, och speciellt Tyskland ligger henne varmt om hjärtat.

Instagram: zuhlke.official

6. My First Band – Paradise

My first band är med i Tävlingen för ny musik, UMK, 2017.
Bild: Yle Kuvapalvelu

My First Band har visat sig vara ett hållbart gäng, de har spelat ihop under samma namn sedan år 1998. Tre skivor har det blivit, och den senaste släpptes över hela världen för ett par år sedan. Nästa år är det dags för ett nytt album, och UMK-låten är ett första smakprov på vad vi har att vänta oss.

Instagram: my_first_band

7. Lauri Yrjölä – Helppo elämä

Lauri Yrjölä är en av deltagarna i Tävlingen för ny musik, UMK, 2017.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Han är känd som proffsgitarrist, men nu är Lauri Yrjölä redo för solokarriär. Egna låtar finns det gott om – så pass att det skulle räcka till ett par skivor. Lauri säger att UMK är den enda musiktävlingen har kan tänka sig att delta i, och att hans musik är ett bra exempel för resten av världen på vad finsk pop kan vara.

Instagram: lauriyrjola

8. Norma John – Blackbird

Norma John är med i Tävlingen för ny musik, UMK, 2017.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Leena och Lasse är vänner sedan långt tillbaka, och nu har de indiebandet Norma John tillsammans. "Vi ville ta nästa steg med vår musik, och UMK känns fullkomligt som skådeplats för just det. Det kändes som att det var tid att göra det här", säger de. Låten berättar om ett uppbrott i en relation, och om känslan när allt omkring dig påminner dig om den relationen.

Instagram: normajohnofficial

9. Club La Persé – My Little World

Club La Persé är med i Tävlingen för ny musik, UMK, 2017.
Bild: Yle Kuvapalvelu

I över tio år har klubben La Persé varit hem för Helsingfors alla avantgardister och modefolk. Kollektivet står i dj-båset på sina egna klubbkvällar och har en klar regel: man ska synas, och man ska gå till överdrift! I UMK tävlar de med en låt som skrivits av deras egen idol, Princess Julian, som enklast kan beskrivas som en äkta London club kid.

Instagram: clublaperse

10. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – Caveman

Knucklebone Oscar and The Shangri-La Rubies är med i Tävlingen för ny musik, UMK, 2017.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Här blandas det friskt mellan gammalt och nytt. En vild man med gitarr – så beskrivs frontfiguren Knucklebone Oscar. Med sig på scenen har han burleskartisterna Tinker Bell och TurrrboCherry. Knucklebone Oscar har hunnit turnera världen runt i flera omgångar, och inte bara det; många skivor har det blivit, och i år firar han 20 år som artist. Ja, det har till och med gjorts en långfilm om hans framfart.

Instagram: rubyknucklessextet

Diskussion om artikeln