Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Resoföretag arbetar målmedvetet för miljövänlig fiskodling

Från 2016
Olle Lerche arbetar med forskning och utveckling vid resoföretaget Raisioaqua
Bildtext Olle Lerche arbetar med forskning och utveckling vid resoföretaget Raisioaqua
Bild: Yle/Nilla Hansson

Resoföretaget Raisioaqua som tillverkar fiskfoder har gjort mycket för att förvandla den tidigare så hårt klandrade odlingen av regnbågslax och sik till miljövänlig. Finland har världens miljövänligaste fiskodling enligt världsnaturfonden WWF

Förut matades våra fiskodlingar med fiskfoder gjort på fiskmjöl från Danmark, Island och Peru. Idag görs fiskmjölet av strömming och vassbuk ur vårt eget hav och belastar därmed mycket mindre. På det sättet cirkulerar närsalterna och minskar.

Målmedvetet lobbande

Olle Lerche jobbar med forskning och utveckling på resoföretaget Raisioaqua. Företaget har i åratal aktivt lobbat för att det i Finland skulle inledas tillverkning av fiskmjöl som kan utvecklas till fiskfoder. När Salmon Farm i Kasnäs startade sin fiskmjölsfabrik gjordes avtal om att köpa fiskmjöl som sedan till en del köps tillbaka som fiskfoder av kasnäsföretaget. Fiskmjölet tillverkas av strömming och vassbuk från vårt eget hav.

Fiskodlingens nya miljövänliga image

Att den odlade siken nu också i likhet med den odlade regnbågslaxen har fått grönt ljus av världsnaturfonden WWF är glädjande för biologen Olle Lerche.

- Det är synnerligen positivt för Östersjön och det är synnerligen positivt för fiskodlingens image.

Närsalterna cirkulerar

Lerche förklarar att för varje kilo regnbågslax eller sik som odlas och tas upp, tas samtidigt upp mera närsalter i form av strömming och vassbuk än vad som kommer tillbaka i form av foderspill eller avföring. Närsalterna cirkulerar på det sättet och minskar.

Ät finländsk odlad fisk med gott samvete

Nu har alltså den finländska fiskodlingen av WWF fått grönt ljus till 99%. Det betyder att vi har den miljövänligaste fiskodlingen i världen.

- Som jag ser det kan nu alla konsumenter av fisk med mycket gott samvete äta den odlade fisken.

Fiskar i fiskodling.
Bild: Copyright Pekka Tuuri

Den norska får gult ljus

Det här kan jämföras med den norska laxen som inte har grönt ljus utan gult enligt WWF. Man ska alltså överväga om man ska använda den. I Norge är belastningen inte ett problem utan exempelvis fisklöss och rymlingar som korsar sig med de naturliga laxstammarna.

- När det gäller regnbågsodlingen är det inget problem eftersom regnbågen inte förökar sig i Finlands natur.

Hisnande utveckling

Man kan tycka att utvecklingen har varit rätt hisnande: För ett tiotal år sedan riktades skarp kritik mot de miljömässigt hårt belastande fiskodlingarna och idag anses odlingarna rentav miljövänliga. För sju-åtta år sedan tog man i bruk fytas (ett enzym) som gjorde att fosforn i växtproteinet i fiskfodret blev bättre smältbart. Det gjorde att man kunde minska på mängden fosfor i fodret och i slutändan blev belastningen 25% mindre. Det var ett stort steg. Och nu har vi ett kretsloppsfoder. Olle Lerche anser att man gott och väl kunde utöka fiskodlingen.

- Inte i innerskärgården, men på stora områden i yttre skärgården. Där skulle rymmas stora odlingar på 1000 eller 2000 ton. Utan att det nämnvärt påverkar miljön. Speciellt då om man använder kretsloppsfoder.

Utökad fiskodling i Finland får stöd av Vilt och fiskericentralen och Miljöcentralen som uppskattar påverkan på miljön som mycket liten i vatten med bra genomströmning.

Programmet Fiskodling 2020 som är fastslaget av statsrådet strävar till att fiskodlingen i Finland skulle tredubblas.

-Det här också för att vi behöver mer protein som människoföda. Idag produceras endast 20 procent av vårt protein i Finland.

Grönt ljus för odlad sik

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln