Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tunnel till Tallinn kan vara färdig om mindre än tio år

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2016 11:34.
Motorvägstunnel på vägen mot Åbo.
Bildtext En tunnel under Finska viken mellan Helsingfors och Tallinn kan bli snar verklighet.
Bild: Marcus Rosenlund

En tunnel under viken till Tallinn har det talats om ett tag redan, men på FinEst-seminariet som ordnades på Skatudden på måndagen är tunneln inte längre en dröm eller ett luftslott.

– Det går framåt och blir mer konkret hela tiden, säger Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri (Gröna).

Projektet FinEst är ett samarbete som ska förbättra förbindelserna mellan Helsingfors och Tallinn. Utöver en tunnel handlar det också om att utveckla smarta lösningar för att göra existerande trafik smidigare. Anslutningsparkering och rutter för tung trafik är kritiska punkter för bägge städerna där hamnarna ligger centralt.

Pekka Sauri och Peter Vesterbacka står bredvid varandra i halvfigur, bilden är tagen i vestibulen på Helsingfors stadshus. Sauri har kavaj och vit skjorta utan slips, Vesterbacka röd luvtröja med texten FinEst.
Bildtext Pekka Sauri och Peter Vesterbacka menar att en tunnel nästan är en nödvändighet för att hålla Helsingfors kvar på Europa-kartan.
Bild: Yle/Cecilia Heikel

Nya innovationer behövs

Peter Vesterbacka har bytt ut sin karakteristiska röda Angry Birds-luvtröja mot en röd luvtröja med FinEst-tryck. Han har blivit en av de drivande krafterna bakom tunneln.

– Det sker inte tillräckligt med stora innovationer här, så någon måste hitta på saker, säger han.

Vesterbacka var i början av sommaren gäst på en middag där också några estniska ministrar var med. Även tunneln diskuterades, och konsensus var att det pratats tillräckligt om saken, nu var det dags att göra något.

Fyrk finns

Ett projekt av den här storleksklassen är helt beroende av privata finansiärer, varken Helsingfors eller Tallinn har råd att bygga tunneln. Men enligt Vesterbacka är det ett fullt realistiskt mål få ihop de upp till 15 miljarder euro som tunneln skulle kosta. Räntorna är låga och det finns ett tryck av överflödigt kapital som söker investeringsobjekt.

– Ur affärssynpunkt är Helsingfors är Europas mest trafikerade passagerarhamn. 8 miljoner resor görs redan nu varje år när det tar två timmar med båt så man kan räkna med en kraftig ökning om vi får en 20-minutersförbindelse, säger han.

Det finns också ett starkt intresse för projektet på kinesiskt håll. Helsingfors ligger strategiskt bra till med tanke på fraktrutter.

– Vi har också en förbindelse norrut mot Sankt Petersburg, och Kina ser med intresse på hur Nordostpassagen på grund av den globala uppvärmningen blir mer tillgänglig, säger Vesterbacka.

Rätt tid för tunnel

Enligt Sauri och Vesterback är bättre och snabbare förbindelser till Europa en nödvändighet för Helsingfors och Finland.

– Om man tittar på framtiden, så om snabbjärnvägen Rail Baltica från Tallinn genom Baltikum ända till Berlin blir av så blir Finland logistiskt en isolerad ö någonstans i nordvästra Asien snarare än nordöstra Europa om vi inte har en fungerande förbindelse till Baltikum, säger Sauri.

Helsingfors stad har en utredande roll i projektet, Europeiska kommissionen har beviljat 1,3 miljoner för en genomförbarhetsstudie som ska bli klar 2017.

– I bästa fall kan vi börja bygga 2018 och 2024 kan tågförbindelsen tas i bruk- det är en stram tidtabell men den är fullt möjlig, säger Vesterbacka.

Diskussion om artikeln