Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fallet Bensow till hovrätten - dömd ex-chef överklagar domen

Från 2016
Helsingfors hovrätt
Bildtext Den dömda i Bensowhärvan överklagar till hovrätten, uppger hans advokat.
Bild: Yle

Den tidigare verksamhetsledaren och styrelsemedlemmen för stiftelsen Bensows barnhem i Grankulla överklagar sin dom till hovrätten. Det här uppger hans försvarsadvokat för Yle Huvudstadsregionen.

Den 74-åriga mannen dömdes förra veckan i Esbo tingsrätt för grovt bokföringsbrott, två fall av grovt skattebedrägeri och missbruk av förtroendeställning. Han har kringgått skatt på omkring 140 000 euro medan stiftelsen Bensow kringgått skatt på omkring 85 000 euro. Brotten har ägt rum mellan juni 2008 och oktober 2013.

- Vi har diskuterat och kommit fram till att vi överklagar domen. Besväret tar fasta på de åtalspunkter som gäller stiftelsen, det vill säga det ena fallet av grovt skattebedrägeri och missbruk av förtroendeställning, säger advokat Joonas Laitinen till Yle Huvudstadsregionen.

Mannen dömdes i tingsrätten till ett år och fyra månaders villkorligt fängelse, vilket var en aning lindrigare straff än det åklagaren yrkade på.

"Stiftelsen hade gemensamt kommit överens om arrangemanget"

Under försvarets slutplädering i tingsrätten krävde också advokat Joonas Laitinen att de åtalspunkter som gäller stiftelsen förkastas. Det motiverades med att stiftelsen gemensamt hade kommit överens om arrangemanget.

Laitinen sade då att den åtalade hade hållit på med skatteplanering men att han inte har strävat efter att undvika skatt helt och hållet.

Tre andra styrelsemedlemmar för stiftelsen Bensow misstänktes också för brott, men åklagaren åtalade inte dem.

Mannens lön som verksamhetsledare för Bensow betalades till hans företag Tivalo Oy för att undvika skatt. Den totala lönen som mellan 2009 och 2012 betalades ut så här är 191 000 euro. Dessutom har han bokfört 23 000 euro av sina egna utgifter som företagets utgifter.

Mannen bodde också under många år i Villa Bensow och flyttade därifrån sommaren 2013 när han avgick från stiftelsens styrelse. Tivalo Oy har betalat hyran för villan och mannen har i företagets bokföring bokfört hyran som företagets kostnader i form av hyra för lokaler fastän det har handlat om en bostadsförmån. Sammanlagt handlar det om en summa på 54 000 euro.

Diskussion om artikeln