Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Snart byggs höghusen på Majberget i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2016 11:14.
Majbergets servicehus i Borgå 21.11.2016
Bildtext Här invid Majbergets servicehem ska A-bostäders hus byggas.
Bild: Yle/Stefan Härus

A-bostäders byggprojekt i Borgåstadsdelen Majberget har varit ett långt utdraget papperskrig, men nu ljusnar det vid horisonten.

Våren 2015 trodde A-bostäders vd Mika Vuori att byggarbetena skulle kunna komma igång våren 2016. Så skedde inte och fortfarande sju månader senare ligger byggplatsen invid Majbergets servicehem öde och tom.

Orsaken till att byggprojektet inte kunde starta var att bygglovsansökningarna inte var gjorda utgående från gällande plan.

Utsikt över Haikofjärden från Majberget
Bildtext Utsikten från områdets högsta punkt är magnifik över Haikofjärden.
Bild: Yle/Stefan Härus

Parkeringsgrottan var stötestenen

I praktiken handlade det om en parkeringsgrotta. I detaljplanen fanns en sådan inritad, vilket skulle ha varit en dyr affär att förverkliga för A-bostäder.

- Vi ansökte om undantagslov, vilket fördröjde processen. Nu har vi fått undantagslov och för tre veckor sedan lämnade vi in en bygglovsansökan som baserar sig på gällande undantagslov. Nu väntar vi bara på ett positivt besked, säger A-bostäders vd Mika Vuori.

Skylt över Majbergets bostadsområde i borgå
Bild: Yle/Stefan Härus

Inflyttningsklart våren 2018

När väl bygglovet är beviljat är det dags för A-bostäder att konkurrensutsätta projektet.

- Om allt går enligt noterna kan starten troligtvis ske nästa vår, vilket innebär att husen är inflyttningsklara våren 2018, säger Vuori.

Projektet inbegriper ett objekt på två hus vars bostäder byggs med hårdvalutalån och ett objekt på två hus med Arabostäder. För Arabostäderna får bolaget statsstöd och det är strängare krav på vem som får hyra bostäderna än vad som är fallet för de bostäder som byggs med banklån. Bostäderna är totalt 122 till antalet.

Artikeln är delvis omskriven 22.11.2016 kl 11.14

Diskussion om artikeln