Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fulla politiker upprör – sämre var det förr!

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2016 12:13.
Badanka med alkoholförgiftning
Bildtext Kekkonen diskuterade ofta svåra saker i bastun på Ekudden - till och med Sovjetbossen Chrustjev besökte laven - och alla vet vi ju vad vuxna dricker i bastun.
Bild: © Daniel Borzynski / Alamy Stock Photo

Under veckoslutet avslöjades en fyllehärva från i maj, där två finländska riksdagsledamöter blev utkastade från en talmansmiddag i Stockholm på grund av att de var för berusade. Svenskarnas fördomar om finländare fick alltså lite bekräftelse – men hur obefogad är egentligen bilden av den salongsberusade finnen?

Vänsterförbundets Katja Hänninen och Sannfinländaren Pirkko Mattila, numera minister, leddes vinglandes ut ur svenske talmannen Urban Dahlins middagsbjudning för att de druckit några glas för mycket.

För oss finländare kan det vara aningen pinsamt då våra landsmän, eller landskvinnor i det här fallet, bekräftar alla stereotypier som finns om oss. Men alkoholkulturen inom finländsk politik har först sedan 90-talet blivit måttlig. Innan dess var det inte alls tabu att som politiker vara lite rund under fötterna.

Förbudslagen slopades 1932 – innan dess var sprit förbjuden i vårt avlånga land – och samma år bestämdes det att våra blåvita ministrar skulle få tillgång till ”ministersprit”, skriver Helsingin Sanomat. Det här betydde att ministrarna, med andra ord våra främsta politiker, fick rejäl rabatt på nygrundade Alko. I femtio hela år fanns den här regeln kvar, och visst lever legender från den tiden om alkoholpåverkat beslutsfattande kvar. I bastun på Ekudden, Urho Kekkonens huvudsakliga mötesrum, har man fattat många beslut, till exempel.

Först på 80-talet under president Mauno Koivisto åkte politiken på tork, och sedan 90-talet har också Finland kommit fram till att politiker bör hålla en nykter bild av sig i offentligheten.

Ahtisaaris plåster och Arhinmäkis bronsfest

Man höll ganska tyst om alkoholintaget på ministerspritens tid, men då president Koivisto avskedade chefen för Finlands bank och länsherren i Nyland 1982 fick törstiga politiker ett tydligt budskap. Det att två toppolitiker fick sparken på grund av alkoholrelaterade orsaker fick snabbt ordning på torpet och tio år senare var nykterheten mer regel än undantag.

Några skandaler har sipprat ut i offentligheten sedan dess. 1994 gick det så pass vilt till då rikeman Aatos Erkko höll middagsbjudning att president Martti Ahtisaari – av alla människor – ramlade då skobottnen blev lite för runda! Inget desto värre hände den färske presidenten, men den samlade pressen gjorde så klart en höna av en fjäder och drog paralleller till att Ahtisaari också under ett besök hos kung Carl XVI Gustaf ramlade så att han fick gå med plåster i pannan flera dagar!

Senast finländska politiker var på skandalhumör var kanske då den dåvarande idrottsministern, Paavo Arhinmäki, firade bronset med ishockeylejonen så hårt att det väckte uppmärksamhet, vilket ledde till offentlig utskällning från olika håll. Och nu då duon Mattila & Hänninen.

"Bensin på lågorna"

Talmännen Urban Dahlin i Sverige och Maria Lohela har inte velat kommentera händelsen, som i skrivande stund inte lett till konsekvenser för de inblandade. Men betyder det här nu då att svenskarna kommer att fortsätta se på oss som fyllegrisar? Vi frågade Veronica Karlsson, utvandrad finländare bosatt i Borås, om fördomarna lever och om de är ett problem.

Veronica Karlsson
Bildtext Veronica Karlsson
Bild: yle

- Den fulla finnen är ju en stereotyp som många gärna driver med. Den finska mannen som sitter i bastun och dricker vodka och leker med sin kniv. Men sist och slutligen finns det ändå inte så många som på riktigt tror på stereotypin, säger Veronica.

- Många blir intresserade då de får veta att jag är från Finland och vill veta mera om Finland. Stereotypierna som kommer är ändå sist och slutligen mest på skämt, och då brukar jag mest skämta tillbaka. Antingen genom att spela med och vara den typiska finnen eller dra några stereotypier om svenskar.

Veronica är ändå missnöjd med de två politikerna som nu figurerat i media.

- Det är ju klart att man skäms. Som riksdagsledamot måste man bete sig och att vara så berusad att andra blir obekväma är ju inte okej.

- De fördomar svenskar har gentemot finländare är oftast det typiska med spriten och att finländare dricker mycket. Det finns kanske nån liten sanning i det, och då blir sådana här nyheter extra problematiska. Det blir liksom bensin på lågorna som förstärker den här stereotypin.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln