Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Personal erbjuds jobb i Vasa när barnpedagogiken flyttar från Jakobstad

Från 2016
Uppdaterad 21.11.2016 16:11.
Ett barn med grön jacka och huckle fotat bakifrån. Barnet bär en kratta och i bildens bakgrund finns en löv.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Barnträdgårdslärarutbildningen vid Åbo Akademi i Jakobstad flyttar till Vasa hösten 2018, de anställda erbjuds att flytta med. Det är resultatet av samarbetsförhandlingarna som nu har avslutats.

Eva Staffans, universitetslärare och Lärarförbundets representant i förhandlingarna, säger att det var ett väntat resultat och väldigt odramatiskt.

- De anställda har ännu inte bestämt sig hur de ska göra i framtiden. Det är ju en bit att köra från Jakobstad till Vasa, säger Staffans.

Nio tjänster berördes av samarbetsförhandlingarna. Samtliga får erbjudandet om att flytta med utbildningen till Vasa. Det gäller både den undervisande och den forskande personalen samt de övriga anställda som går under kategorin övrig personal.

Åbo Akademi flyttar utbildningen eftersom man anser att koncentrationen av barnpedagogikutbildningen till Vasa skulle stärka undervisningens och forskningens kvalitet, medföra synergieffekter med akademins andra lärarutbildningar, såsom specialpedagogiken och språkbadslärarutbildningen, samt erbjuda studerande större valmöjligheter.

Diskussion om artikeln