Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Obetald hyra och dålig inomhusluft ger minus i kassan i Hangö

Från 2016
Stadshuset i Hangö syns från parken intill.
Bildtext Budgetarbetet inför nästa år är i full gång, samtidigt som det är viktigt att följa med hur budgeten för i år håller.
Bild: Yle/Marica Hildén

Enheten intern service i Hangö, som har hand om fastigheter och kosthåll, ser ut att göra ett litet minusresultat för i år. Egentligen är minuset i kassan riktigt stort eftersom man inte har sålt en enda fastighet, men ansvaret för den frågan ligger hos stadsstyrelsen, säger direktionsordföranden Barbro Wikberg (SFP).

På grund av problem med inomhusluft har intern service i Hangö bland annat tvingats hyra maskiner för att avhjälpa situationen. Då problemen på hälsovårdscentralen var som värst befarade intern service att man skulle överskrida budgeten med närmare 200 000 euro.

Situationen har under höstens lopp förändrats så att budgetöverskridningen kan stanna på 20 000 euro. Ett litet frågetecken är dålig inomhusluft i den svenska skolan för årskurserna 7-9 där man måste ta till effektivare åtgärder för att få frisk luft till klassrummen, säger Wikberg.

Staden hade inte heller räknat med den köldknäpp som kom i början av november och som höjde värmekostnaderna, men eftersom det är varmare nu igen ser läget ut att klara sig, säger Wikberg.

Mörka moln på himmelen

Det finns ändå osäkerhetsmoment i resultatet för i år. Wikberg berättar att ett företag i Hangö inte har klarat av att betala sina hyror och det finns en risk för en kreditförlust på mellan 25 000 och 65 000 euro.

Staden förhandlar nu med företaget och hoppas på att få in pengarna.

I praktiken kommer intern service ändå att få en budget som är 300 000 euro sämre än beräknat eftersom man inte har sålt en enda fastighet i år.

Wikberg tycker det är fel att stadsstyrelsen ska ansvara för försäljningen medan det ekonomiska ansvaret finns hos intern service.

Hon bedömer att det kommer att bli en förändring på den punkten och det skapas ett skilt konto för fastighetsförsäljning.

- Jag tror frågan kommer upp på nästa stadsstyrelsemöte, säger hon.