Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experten: ”Norge inte lika skräckinjagande nu”

Från 2016
Uppdaterad 21.11.2016 20:55.
Therese Johaug med skidor i vänster hand och stavar i höger hand.
Bildtext Therese Johaug kommer inte till start i Ruka. Det är oklart om de senaste årens dominant får åka i vinter.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Hur skakat är Norge efter alla skandalrubriker? Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm tror inte att det norska landslaget är lika starkt som tidigare i världscuppremiären i Ruka. ”De kommer inte att härska lika tydligt.”

På lördag startar skidåkarnas världscupsäsongen med en klassisk sprint i Ruka. Uppsnacket inför säsongen började betydligt tidigare än så.

Redan i somras startade debatten om den norska användningen av astmamedicin när Martin Johnsrud Sundby meddelade att han hade brutit mot reglerna för astmamedicin. Några månader senare gick Therese Johaug ut och bekräftade att hon hade testat positivt för den anabola steroiden clostebol.

Det har blåst runt det norska landslaget hela hösten och Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm är osäker på hur överlägset Norge kommer att vara i Ruka.

– Enligt tränarna har man tränat på precis som tidigare, men om man har fått tillräckligt hård nivå på träningarna är lite osäkert. De har inte hundra koll på läget just nu, säger Lindholm i ”Slaget efter tolv”.

– De har tappat lite energi och tvingats fokusera på fel saker. De kanske inte är riktigt lika bra som tidigare säsonger den här tiden på året.

Glenn Lindholm, enhetschef, FSI, hösten 2014
Bildtext Glenn Lindholm.

"Inte varit lika laddad stämning tidigare"

Samtidigt påminner Lindholm om att det handlar om professionella idrottare.

– De fokuserar främst på sig själv. Jag tror inte allt snack har så stor skillnad på individnivå, men som lag tror jag inte Norge är på samma nivå. De ser inte lika skräckinjagande ut som tidigare. Visst kommer de att vara bra, men de kommer inte härska lika tydligt.

Yle Sportens skidkommentator Leif Lampenius säger att läget är tillspetsat när säsongen ska starta.

– Nu är situationen speciell. Jag tror inte det har varit lika laddad stämning tidigare. Dessutom känns det väldigt öppet idrottsligt.

Starten blir viktig

Roland Villför, som bland annat är ansvarig för skidåkarnas träning på Vörå Idrottsgymnasium, poängterar att starten blir viktig för Norge.

– Om det börjar bra i Ruka, rullar det på. Om det skulle gå lite sämre, kan det bli en lite jobbigare vinter.

– Jag hoppas att övriga nationer har kommit närmare Norge och att det blir jämnare i vinter. Det skulle vara bra för skidsporten.

Jag hoppas att övriga nationer har kommit närmare Norge och att det blir jämnare i vinter. Det skulle vara bra för skidsporten.

― Roland Villför

"Ska fokusera på det som vi kan"

Flera finlänska åkare har kommenterat norrmännens metoder – bland annat spred sig Aino-Kaisa Saarinens bild av en förpackning med den läppsalva som Johaug påstod att hon hade använt snabbt.

– Det var ju väntat att Saarinen skulle göra något utspel, men jag tycker finländarna mest har konstaterat fakta, säger Lindholm.

Villför påminner också om att Finland har en mörk historia och inte ska klappa sig på bröstet alltför hårt.

– Vi hade ju trots allt några dystra år runt 2001 och därför tycker jag att vi ska fokusera på det som vi kan. Vi ska fokusera på åkningen och att göra det så fort som möjligt med ärliga medel.

Programmet är inte längre tillgängligt
Slaget efter tolv - dagens debatt: 18.11.16 Det känsliga läget inför världscupsäsongen i längdskidåkning - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)