Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Många om budet till hemma-VM: ”Tuffare än någonsin”

Från 2016
Krista Pärmäkoski fick stiga upp på pallen igen.
Bildtext Krista Pärmäkoski är en av många damåkare med höga förhoppningar.
Bild: EPA

Kampen i skidspåret blir hård i vinter. Många finländska åkare slåss om biljetterna till en av karriärens höjdpunkter – VM på hemmaplan i Lahtis.

Det är exakt tre månader tills skid-VM i Lahtis inleds. Under den tiden ska det finländska laget utkristalliseras. Det finns många världscuptävlingar att visa form i, men konkurrensen är tuff.

Enligt Yle Sportens skidkommentator Laif Lampenius är det många om budet.

– Jag undrar om konkurrensen på damsidan någonsin har varit så här tuff, säger han i ”Slaget efter tolv”.

Iivo Niskanen.
Bildtext Iivo Niskanen har stora förväntningar på sina axlar.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

”Niskanen största VM-hoppet”

Bland sträckorna på VM-programmet står två ut ur mängden bland de individuella distanserna. Damernas tio kilometer med klassisk teknik och herrarnas femton kilometer i samma teknik – båda avgörs med intervallstart – är av tradition de finländska åkarnas paradgren.

När panelen i ”Slaget efter tolv” med Lampenius, Glenn Lindholm och Roland Villför ska plocka ut de största medaljhoppen i Lahtis är det också åkare med stora chanser på favoritdistansen som nämns.

– Det största hoppet är Iivo Niskanen. Därefter kommer Matti Heikkinen. Just nu tycker jag att medaljchanserna är lite bättre på herrsidan. På damsidan tror jag mest på Kerttu Niskanen. Hon är stabilast, säger Lindholm.

– Enligt mig är det inte så svårt: Krista Pärmäkoski och Matti Heikkinen. De avslutade starkt i fjol. Efter det har jag syskonen Niskanen, säger Lampenius.

– Jag tror att sprintåkarna som lag överraskar positivt. Sedan har Iivo Niskanen en stor kapacitet, säger Villför.

Matias Strandvall.
Bildtext Matias Strandvall siktar på framgång i hemma-VM.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

”Har fallit ihop”

Villförs egen adept Matias Strandvall har aldrig fått ut allt i ett mästerskap. Till den här säsongen har Vasaåkaren lagt om träningen och satsat mer på styrketräning – allt för att vara som bäst i sprint den här vintern.

– Matias har velat åka både sprint och distanslopp, men nu har vi försökt göra något konkret för att han ska ha större chanser att klara sig i Lahtis i sprinten. Den anaeroba kapaciteten för att hänga med i tuffa partier och på upploppet har saknats. Han har fallit ihop och gett sig, men nu har vi jobbat på det, säger Villför.

– Åkningen har sett bra ut i höst, men det är en lång väg att vandra till VM. Det gäller att toppa formen optimalt.

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm tycker att satsningen är smart.

– Den ger kanske också en nytändning inför hemma-VM, säger Lindholm.

Programmet är inte längre tillgängligt
Slaget efter tolv - dagens debatt: 18.11.16 Det känsliga läget inför världscupsäsongen i längdskidåkning - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln