Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tända ljus för bättre inomhusluft i Sibboskolorna

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2016 05:39.
Tända ljus brinner ute.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

En handfull aktiva föräldrar samlades utanför biblioteket i Nickby på måndag kväll. De vill uppmärksamma det ständigt aktuella problemet med dålig inomhusluft i skolor och daghem.

Ljusen står på en bänk utanför Topeliussalen i Nickby. Några brinner kraftigt, andra flämtar till i mörkret. De aktiva föräldrarna berättar gärna om orsakerna till den lilla opinionsyttringen.

- Vi har alla barn som har drabbats av mögel på olika sätt i olika Sibboskolor, säger Laila Huhtala. Mitt barn går i förskola, och trots att man har sanerat klasserna i Sipoonlahden koulu, så är allt inte bra där.

Mammor tänder ljus ute.
Bildtext Laila Huhtala, Jane Tuovinen och Minna Raivio vill hålla debattlågan brinnande.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Jane Tuovinen och Minna Raivio delar långt samma tunga berättelse.

- Våra barn har länge varit mögelflyktingar i Sibbo. De har tvingats flytta från skola till skola, men inte mått bra någonstans utom i Gesterby gamla träskola, säger Tuovinen och Raivio.

De många åren i klassrum med dålig inomhusluft har lett till närmast kroniska besvär.

- Nu går mitt barn i Nickby hjärta, men inte ens där är det bra. Tydligen finns det ännu länge mängder av olika kemikalier från själva byggnadstiden kvar i skolhuskroppen.

Sibbobor står ute med tända ljus.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Några Sibbobor på väg hem från biblioteket stannar upp en stund för att prata. Samtidigt kommer en familj förbi med flera ljus att tända.

- Vi vill hålla liv i den här viktiga frågan, säger Laila Huhtala. Vi behöver friska skolor för alla elever och lärare i Sibbo. Kommunen bör agera ärligt och med ansvar.

De tre är ense om att de skolor som nu har de största problemen med inomhusluften är Söderkulla skola och Sipoonlahden koulu samt Talman koulu.

- Vi är väldigt besvikna över att så få föräldrar har kommit hit i kväll. Gravljusen är ett sätt att försöka väcka Sibboborna.

Det är gruppen Arga mammor som tog initiativet till den tysta demonstrationen.

Liknande demonstrationer ordnades på tjugo olika orter i Finland.

Ljus brinner ute.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln