Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försök att ena Cypern misslyckades igen

Från 2016
Den grekiska, turkiska, cypriotiska och turkcypriotiska flaggan
Bildtext De grekiska, turkiska, cypriotiska och turkcypriotiska flaggorna vajar över den så kallade gröna zonen som delar huvudstaden Nicosia.
Bild: EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Förhandlingar om att ena Cypern ser ut att ha kört in i en återvändsgränd.

FN-ledda förhandlingar har pågått i Schweiz i ett och ett halvt år, men parterna har inte kunnat nå en överenskommelse.

Ledarna för de grekiska och turkiska halvorna av ön hade förhandlat i Genève sedan i söndags, men har nu återvänt till Cypern efter att förhandlingarna strandade kring midnatt på måndagen.

De kunde inte komma överens om hur mycket landområden respektive sida ska administrera över i den planerade federationen.

Enligt nyhetsbyrån AFP skulle turkcyprioterna vilja kontrollera 29,2 procent, medan grekcyprioterna vill ge dem bara 28 procent.

Den heta frågan är vilka byar som skulle hamna inom vilket område.

Långvarig konflikt

En överenskommelse om territoriet skulle ha tagit förhandlingarna till nästa steg, där Grekland, Turkiet och den förre kolonialmakten Storbritannien skulle ha kommit överens om hur säkerhetsarrangemangen på en återförenad ö skulle se ut i praktiken.

Cypern delades itu år 1974 när Turkiet invaderade ön efter ett kuppförsök med målet att Cypern skulle bilda en union med Grekland.

Den södra, grekisktalande delen är internationellt erkänd medan bara Turkiet har erkänt den norra utbrytarrepublikens självständighet.

Turkiet har 35 000 soldater i den turkiska delen av Cypern, vilket också är en tvistefråga.

Frågan om landområdena är känslig eftersom en överenskommelse skulle innebära att gränser skulle dras om och människor skulle tvingas lämna sina hem.

Flera försök till förhandlingar har gjorts under de senaste fyra decennierna, men alla har slutat i misslyckanden.

Besvikelse bland cyprioter

De nyaste förhandlingarna hade gjort stora framsteg speciellt gällande hur maktfördelningen skulle se ut mellan majoritetsbefolkningen grekcyprioterna och turkcyprioterna.

De två ledarna Nicos Anastasiades och Mustafa Akinci ska nu på var sin halva av ön reflektera över hur förhandlingarna om en av världens långvarigaste politiska tvister kunde fortsätta.

De misslyckade förhandlingarna dämpade stämningen för hundratals turk- och grekcyprioter som hade samlats för att demonstrera för fred i den FN-kontrollerade buffertzonen som delar huvudstaden Nicosia.

De viftade med fredsflaggor och dansade till cypriotisk folkmusik för att visa att cyprioter från båda sidor vill förenas.

- Rädslan håller oss tillbaka. Vår framtid måste vara gemensam, säger grekcyprioten Rania Georgiou till nyhetsbyrån AP.

Diskussion om artikeln