Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Undersökning: Stor dos av D-vitamin gör äldre friskare

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2016 11:10.
D-vitamintabletter.
Bild: Yle/Jessica Edén

Äldre personer som bor på äldreboenden insjuknar enligt amerikanska forskare mer sällan i luftvägssjukdomar om de ges vitamintillskott. Den positiva effekten har samband med relativt stora vitaminmängder.

Drygt hundra äldre personer som i genomsnitt var 84 år gamla deltog i undersökningen. Som en del av undersökningen fick de en stor dos D-vitamin i månaden, ungefär 83-107 mikrogram per dag. En jämförelsegrupp fick ungefär 10-25 mikrogram per dag. Undersökningen genomfördes under ett års tid.

Under uppföljningen upptäckte forskarna att det förekom 40 procent mindre akuta luftvägsinfektioner i den grupp av äldre som fick stora doser av D-vitamin.

I tidigare forskningar har man upptäckt att D-vitamin inverkar på astmasymptom och symptom hos personer som lider av kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Resultaten kan förklaras av att D-vitamin inverkar på kroppens motståndskraft och infektionsreaktioner. Samtidigt ökade ändå risken för att falla bland de äldre personerna.

Finländska rekommendationerna små i jämförelse

Finländarna får för lite D-vitamin i synnerhet under hösten och vintern, och vitamintillskott kan därför vara till hjälp för många. Det här i synnerhet om ens kost inte innehåller så mycket maträtter med D-vitamin, såsom fisk och vitaminiserade margariner och mjölkprodukter.

Enligt de nuvarande finländska rekommendationerna vore det bra om en vuxen människa fick åtminstone 10 mikrogram D-vitamin per dag och över 75-åringar borde få 25 mikrogram per dag.

Nyttorna som upptäcktes i den nu publicerade amerikanska undersökningen hade alltså samband med betydligt större halter av D-vitamin än de finländska rekommendationerna föreslår.

Resultaten i undersökningen är preliminära och måste ännu byggas på med fler studier.

Undersökningen publicerades i Journal of the American Geriatrics Society.