Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Läsarnas Finlandiafavoriter är klara

Från 2016
Tommi Kinnunen är kandidat till Finlandiapriset 2016.
Bildtext Om läsarna skulle få välja Årets bästa finländska roman skulle valet falla på Tommi Kinnunens roman "Lopotti".
Bild: Jussi Vierimaa

Om läsarna skulle få välja Finlandiapristagare skulle valet falla på en faktabok om björnen, en barnbok om snö och en roman som handlar om utanförskap.

I år fanns det för första gången en möjlighet för den läsande allmänheten att rösta på sin favorit till de tre olika Finlandiaprisen som delas ut torsdagen den 24 november.

Läsarna fick rösta på någon av de nominerade i kategorierna, Årets bästa finländska fackbok, Årets bästa finländska barn- och ungdomsbok och Årets bästa finländska roman.

Omröstningen var livlig och inom utsatt tid räknades 11 101 avlagda röster.

Om man får tro läsarna är Kimmo Ohtonens bok Karhu – voimaeläin den största favoriten till Faktafinlandiapriset. Ohtonens bok fick 44 % av rösterna i kategorin Årets bästa finländska faktabok.

I kategorin Årets bästa finländska barn- och ungdomsbok är Seita Vuorelas postumt utgivna ungdomsroman Lumi en stor favorit bland läsarna. Vuorelas roman fick 21 % av rösterna.

Om läsarna skulle få avgöra vilken roman som är den bästa finländska romanen utgiven i vårt land under år 2016 skulle valet falla på Tommi Kinnunens roman Lopotti, som erhöll 28 % av läsarrösterna.

Finlandiaprisen delas ut torsdagen 24 november med start kl. 14 och prisgalan kan bl.a. ses i en live-stream på Yles Arena.

I år är det Jörn Donner som utser Fackfinlandia-prisvinnaren, Vuokko Hovatta utser Finlandia junior-pristagaren och Baba Lybeck väljer vem som vinner Finlandiapriset.

Samtliga pris är värda 30 000 euro.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln