Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helsingfors stad ger tummen upp för vinter-OS

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2016 10:49.
Yles morgon-tv: Borde Helsingfors ansöka om vinter-OS? I studion Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen. - Spela upp på Arenan

I måndags föreslog Finlands olympiska kommittés blivande ordförandeTimo Ritakallio att Finland, i praktiken Helsingfors, ska ansöka om att få ordna vinter-OS 2026. Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen ger tummen upp åt förslaget.

– Visst är det en trevlig tanke att Helsingfors, eller Finland, skulle arrangera vinter-OS. Vi ansökte om att få ordna de olympiska vinterspelen år 2006 men då var det inte möjligt att dela på arrangemangen. Ifall situationen nu har förändrats är det nog en tanke som på allvar tål att tänkas, säger Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen i Yles morgon-tv.

– Att ansöka om OS är förstås ett samprojekt. Olympiska kommittén har huvudansvaret och staten har en central roll. Alla grenar kan inte anordnas i en och samma kommun, så visst är det ett nationellt projekt, säger Pajunen.

Infrastrukturen finns

När Finland senast ansökte om att få arrangera vinter-OS var kälksport och störtlopp grenar som inte kunde arrangeras i Finland, varvid Lillehammer i Norge tillfrågades som kumpan i projektet. I övrigt är infrastrukturen, bortsett från en hall för hastighetsåkning på skridskor, redan färdig.

– Vår situation är väldigt bra, säger Pajunen.

Pajunen säger att Helsingfors gått framåt väldigt mycket sedan staden senast ansökte om OS. Helsingfors-Vanda flygplats är en av norra Europas viktigaste flygfält och stadens hotellkapacitet ökar hela tiden.

– Mot den bakgrunden kan Helsingfors bra arrangera ett vinter-OS, säger Pajunen.

– Det viktigaste är att det finländska folket är intresserat av speciellt vintergrenar.

Pajunen tror att Finland i fall av en ansökan skulle ha goda chanser att få vinterspelen. De hårdaste konkurrenterna tror han att finns i grannländerna.

På Twitter är rösterna inte lika begeistrade över ett potentiellt OS: