Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Starköl i matbutiken? Förslaget till alkohollag äntligen klart

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2016 13:31.
Ickekommersiella lflaskor.
Bild: Yle / Hanna Othman

Förslaget till förnyad alkohollag är efter många om och men färdigt. Om förslaget går igenom, kan krogarna snart ha öppet dygnet runt och matbutikerna och kioskerna får sälja starköl. Även mikrobryggeriernas sits ändras.

Det är Social- och hälsovårdsministeriet som har tagit fram förslaget till en helt omarbetad alkohollag. Förslaget var föremål för en hel del debatt innan det skickades ut på remissrunda på tisdagsförmiddagen.

Nu är alltså paketet ändå färdigt och det innehåller en hel del förändringsförslag.

Färre regler för krogarna

Bland annat ska regelverket kring restaurangerna förenklas. Om förslaget godkänns i riksdagen kan man i framtiden dricka alkohol på krogen fram till klockan fem på morgonen. Alkoholförsäljningen får pågå till klockan fyra. Restaurangerna ska ändå tillåtas att ha öppet så länge de vill, till och med dygnet runt.

Samtidigt luckras en del av reglerna kring själva utskänkningen upp om lagförslaget går igenom. Idén har varit att underlätta situationen för företagen i restaurangbranschen.

Starköl i kiosken och bryggeriförsäljning

Alkos monopol kvarstår enligt förslaget. Även systemet med tillstånd för att sälja alkohol ska finnas kvar. Det som ändå ändras för butikernas och kioskernas del är att de i framtiden får sälja starkare drycker. Nu får de sälja alkoholdrycker med en styrka på 4,7 procent, i framtiden får de också sälja starköl och motsvarande produkter med en styrka på högst 5,5 procent.

Samtidigt förbättras mikrobryggeriernas ställning. De ska enligt lagförslaget få sälja ut sitt öl enligt samma regler som gäller producenterna av gårdsviner. Som mikrobryggerier räknas i det här fallet alla som producerar mindre än 500 000 liter öl per år. Den här delen av förslaget kräver EU:s godkännande.

Tidtabellen oklar

Det var ursprungligen tänkt att den nya alkohollagen skulle träda i kraft i början av år 2017. De många turerna kring förslaget har ändå lett till att det här skjuts upp.

Nu ska förslaget alltså på remissrunda och meningen är att riksdagen behandlar det under våren 2017. När lagen kan träda i kraft klarnar under behandlingens gång.

Diskussion om artikeln