Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kristoffer: "Helt galet att följa Saara Aalto i London"

Från 2016
Uppdaterad 28.11.2016 10:41.
Kristoffer Ignatius är vän med Saara Aalto och har följt flera av hennes framträdanden på plats i London, här också tillsammans med Saara Aaltos sambo Meri Sopanen.
Bildtext Kristoffer Ignatius är vän med Saara Aalto och har följt flera av hennes framträdanden på plats i London, här också tillsammans med Saara Aaltos sambo Meri Sopanen.
Bild: Kristoffer Ignatius

Plötsligt är Saara Aalto en stjärna i Storbritannien. Tacka X Factor för det – och hennes team av hängivna vänner från Finland som följer och stöttar på plats. Kristoffer är en av dem.

Råkar du befinna dig på en veckofinal av brittiska X Factor är chansen stor att du inte bara ser Saara Aalto. En av dem som ofta lurar bakom scenen och hoppas på det bästa är Kristoffer Ignatius från Helsingfors.

– Jag har varit med i London av många orsaker. Jag är Saaras vän och ett stort fan av henne sedan många år tillbaka. Och så jobbar jag i hennes team och på kanalen som visar X Factor här i Finland, berättar Kristoffer.

Saara Aalto framför discohiten No More Tears (Enough is Enough) i brittiska sångtävlingen X Factor den 12 november 2016.
Bildtext Saara Aalto går fram som en ångvält i brittiska X Factor.
Bild: / All Over Press

Hjärtat slår

Han får ta till stora ord för att beskriva stämningen när det drar ihop sig till direktsändning och veckofinal.

– Det har varit helt galet där i London! Så spännande och fantastiskt. Jag skulle säga att känslan där på plats rör sig mellan rädsla och enorm kämpaglöd. Hjärtat slår tusen slag i minuten.

Ibland verkar det som att människorna runtomkring deltagarna har svårare att hålla pulsen i styr än artisterna själva.

– Det mest överraskande har varit hur avslappnade deltagarna är inför allt kring tävlingen. Allt är bra med dem. De fyra domarna är suveräna och är på riktigt fina typer. Jag har snackat till exempel med Louis (Walsh) och Sharon (Osbourne), säger Kristoffer.

Studion mindre än väntat

Han avslöjar en av de största överraskningarna som möter publiken på plats: studion är mindre än den ser ut.

– I verkligheten är den överraskande liten. De jobbar bra med kamerorna på det sättet. Stället finns i Wembley, men det är inte stadion där, som många tror. Det här är en vanlig studio, säger Kristoffer.

De brittiska öarna verkar gilla Saara Aalto – så pass mycket att en del funderat om det är något med henne som vi här i Finland har missat.

– Saaras motivation och talang är sådana som man uppskattar utomlands. Så har det inte varit i Finland. Kanske Finland helt enkelt inte har varit det rätta landet för Saara att få visa upp vad hon kan. Utomlands finns resurser och möjligheter för en person som Saara, säger Kristoffer Ignatius.

Kristoffer Ignatius är vän med Saara Aalto och har följt flera av hennes framträdanden på plats i London.
Bildtext Kristoffer Ignatius.
Bild: Privat

Saara bekräftad för X Factor-turnén

Nu är han själv kanske inte helt opartisk, men berättar ändå varför han tycker att Saara förtjänar att gå vidare i tävlingen:

– Enligt mig är Saara helt klart den bästa finalisten, både när det gäller att sjunga och att uppträda. Ingen annan gör det på samma sätt som Saara, och det är hennes styrka. Hon är redan bland de fem bästa. Hon har slagit sig fram så strålande, att det i sig är en vinst, säger Kristoffer.

Hur det än går med finalplatsen så har Saara Aaltos karriär tagit en ny och imponerande vändning. Kristoffer Ignatius är övertygad om att det här är början på något stort för henne.

– Det viktigaste i den här tävlingen är inte att vinna, utan att skaffa bra kontakter och visa vad du kan. Det har Saara gjort. Hon är med på den kommande arena-turnén i Storbritannien, har fått egna agenter och setts av miljontals människor genom tv-programmet. Men självklart vill jag se henne i finalen!

Tårar i kulisserna

En sak är säker: Saara Aalto kan känna ett starkt stöd från kulisserna i Wembley också i fortsättningen. Förutom Kristoffer är också Saaras sambo Meri Sopanen med och hejar på. Kristoffer Ignatius berättar att det har fallit en och annan tår bakom de stora ljusskärmarna – glädjetårar, talar vi om.

– Det finaste för mig är att få vara i samma sällskap som Saara och Meri efter att tv-sändningen är slut. Vi har gjort massor av grejer som ett team, och de minnena är helt galna! Det är också fint att se hur Saara äntligen lever sin dröm och att hon blir fullt accepterad. Det gör henne själv tårögd, och vi andra står där bredvid och snyftar, säger han.

Diskussion om artikeln