Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart har vi alla skrumplever och sociala problem

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2016 17:16.
Alkoholdrycker
Bild: YLE/Chanette Härus

Njur- och leverförbundet slår larm - den planerade spritlagen innebär dödsstöten för finländarens lever. Man behöver inte vara storkonsument, eller gammal, för att få skador på levern, säger föreningen.

Allt yngre drabbas av levercirros - 90 procent av fallen beror på alkohol. Levercirros är slutstadiet efter en nedbrytning av leverns vävnader. Orsaken är huvudsakligen kronisk leverinflammation

Förbundets verksamhetsledare Sari Högström kritiserar Social- och hälsoministeriets förslag till reform av alkohollagen:

- Lagändringen skulle innebära att alla kiosker, affärer och servicestationer kan sälja A-öl, stark cider och drycker som baserar sig på starksprit. Redan nu har öl- och ciderförbrukningen ökat i och med att butikernas öppethållningstider släpptes fria i början av året, påpekar Sari Högström.

Hon tror också att de unga - särskilt unga kvinnor - börjar dricka mer, trots att ungdomar verkar dricka mindre i dag än tidigare.

De sociala problemen ökar

Föreningen för förebyggande rusvård EHYT kritiserar också hårt den reform av alkohollagen som regeringen lade fram på tisdagen. Lagändringarna ökar de sociala problemen, säger man.

Lagreformen strider mot de målsättningar för välfärd och hälsa som finns inskrivna i regeringsprogrammet, säger EHYT.

Förslaget förkortar arbetskarriärerna, minskar produktiviteten och ökar utgifterna för social- och hälsovården, konstaterar EHYT.

Alkohol ökar sjukfrånvaron, belastar barnskyddet och leder till långa köer på jourmottagningarna, säger föreningen.

Om förslaget går igenom kan krogarna snart ha öppet dygnet runt och matbutikerna och kioskerna får sälja starköl.

EHYT påpekar att den ursprungliga tanken med lagreformen var att styra alkoholbruket till restaurangerna, men nu kommer konsumtionen i hemmen och på gatorna att öka.

Då affärerna börjar konkurrera om kunderna kommer starkölet att bli billigare, befarar EHYT.

Diskussion om artikeln