Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bildkonstnären Viva Granlund får Helsingfors kulturpris

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2016 19:28.
Konstnären Viva Granlund
Bildtext Viva Granlund är känd för sina väggmålningar som ger liv till urbana rum.
Bild: Mika Ruusunen

Stadskonst och väggmålningar premieras när Helsingfors kulturpris i år går till bildkonstnären Viva Granlund. I år har samarbetet med staden fungerat sämre än tidigare år.

Granlund har arbetat i gränszonen mellan konst och stadsaktivism, konstaterar Helsingfors kulturcentral i sitt pressmeddelande om att Viva Granlund får priset i år.

- Viva Granlund har mot alla odds brutit sig igenom betongmuren mellan stadskonst och stadsbyråkrati. Tack vare Granlund är Helsingfors lite mer lik en modern europeisk storstad, säger Jukka Relander, ordförande för kultur- och biblioteksnämnden som delar ut priset.

Tunnelmålningar och muraler

I Helsingfors kan man se offentliga konstverk av Viva Granlund under broar och på väggar vid bland annat Industrigatan, Hagnäs strand, Böle station och cykelleden Banan.

Granlund har samarbetat med byggnadskontoret i staden som i dag har en annan inställning till hennes gatukonst än i början: nu får hon måla direkt på betong, förr skulle det målas på skivor som bultas fast i och vid behov kan tas bort från väggarna.

Vanda fick väggmålning eftersom Helsingfors inte gav lov

När Viva Granlund tog emot kulturpriset var de första personerna som hon tackade pappa och mamma. Hjälp från familj och vänner har behövts mer än någonsin, eftersom samarbetet med Helsingfors stad i år fungerat sämre än förut.

- I somras blev det mitt i allt stopp. Jag fick inte mera lov från byggnadskontoret och jag fick inte reda på varför. Det blev mycket stressigt och inverkade starkt på mig. Jag hade jobbat i 9 år och gett mitt allt och mitt i allt fick jag inte lov – men det var inte byggnadskontorets fel utan felet låg på annat håll, säger Viva Granlund.

Det blev svårare att få lov till att måla på väggar i Helsingfors eftersom man grundat ett utskott som planerar en förnyelse av lovprocessen, skriver Yle Helsinki.En målning som var tänkt att målas vid cykelleden Banan pryder istället en vägg i Gruvsta i Vanda.

- Jag hoppas de här förändringarna i hur man får lov leder till att det blir enkelt för enskilda konstnärer att få göra offentlig konst. Det behöver inte vara fråga om bildkonst, det kan vara annat också. Så det räcker att du bara har en skiss eller idé som verkar funka, att det inte behöver vara stora produktioner och stora pengar, säger Viva Granlund.

Prissumman 10 000 euro

Granlund har också jobbat som lärare i Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu sedan 2001. Hon har studerat vid Fria Konstskolan och vid The Art Students League of New York.

Prissumman för Helsingfors kulturpris är 10 000 euro. Priset delas ut varje år, till en konstnär som är bosatt i Helsingfors och som har gjort ett betydande arbete för kulturlivet i Helsingfors. I fjol fick skådespelare Kati Outinen priset.

Morgonöppet: Bildkonstnären Viva Granlund får Helsingfors kulturpris

6:37