Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Studie: Andelen dementa har minskat i USA

Från 2016
Pensionärer i Florida tittar på solnedgången i Lake Worth.
Bildtext Pensionärer i Florida tittar på solnedgången i Lake Worth.
Bild: AOP / Alamy

Det finns ökande bevis för att demenskrisen bland äldre inte är så alarmerande som man tidigare befarat, rapporterar BBC. Det senaste beviset för det här är en studie som omfattar 21 000 över 65-åringar i USA.

Förekomsten av demens i den här åldersgruppen minskade betydligt mellan år 2000 och 2012, visar en färsk studie som som publiceras i tidskriften Jama Internal Medicine.

Sammanlagt 11,6 procent av de äldre hade demens år 2000, men år 2012 hade andelen sjunkit till 8,8 procent.

Forskarna säger att det kan finnas fler faktorer, men att minskningen kan hänga ihop med att utbildningsnivån bland de äldre ökat.

År 2000 hade de äldre gått i skola eller universitet i genomsnitt 11,8 år. Tolv år senare hade de äldre i genomsnitt 12,7 år utbildning bakom sig.

Professor Kenneth Langa säger till BBC att den senaste studien är en i raden av bevis för att förekomsten av demens verkligen har minskat. Professor Langa ledde undersökningen.

Professor Carol Brayne säger för sin del att den minskade förekomsten av demens i USA troligen beror på flera faktorer som bättre hälsovård, vaccinationer, tillgång till utbildning och minskad rökning. Brayne har lett en undersökning om förekomsten av demens i Europa.

Diskussion om artikeln