Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland stoppade Linkedin - "Kanske fick någon idiot för sig att det underlättar hjärnflykt"

Från 2016
Uppdaterad 23.11.2016 06:49.
Kreml
Bildtext Kreml
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

I Ryssland är det numera förbjudet att använda den globala webbtjänsten Linkedin. Många oroar sig nu för att myndigheternas kontroll över internet bara kommer att skärpas.

Den som i dag försöker logga in på Linkedin i Ryssland möts bara av en tom skärm som meddelar att sidan inte kan öppnas.

Kanske fick någon idiot för sig att Linkedin underlättar hjärnflykt.

Aktivisten Andrej Timeskov

Myndigheternas beslut att stoppa webbtjänsten har redan lett till protester. På internet finns flera namnlistor där folk kräver att beslutet annulleras. Hittills har ett par tusen personer skrivit under.

– Kanske fick någon idiot för sig att Linkedin underlättar hjärnflykt, att tjänsten gör det lättare för begåvade människor att emigrera och därför måste den här dialogen mellan utländska företag och ryska arbetssökande stoppas, kommenterade aktivisten Andrej Timeskov som har satt upp en av listorna.

Domstol: Linkedin bryter mot Rysslands lag om persondata

Det var förra veckan som Rysslands internetmyndighet Roskomnadzor såg till att blockera webbtjänsten Linkedin, en av världens största webbtjänster för professionella.

Tjänsten har 460 miljoner användare runtom i världen. Linkedin köptes nyligen av it-jätten Microsoft för 26 miljarder dollar.

Webbsidorna blockerades efter ett domstolsbeslut där myndigheterna konstaterade att Linkedin bryter mot Rysslands lag om persondata. En lag som kräver att insamlade uppgifter om ryska medborgare måste förvaras på servrar som finns på rysk mark.

Lagen trädde i kraft år 2015 och många globala storföretag följer den, till exempel Apple, Samsung, eBay, Pay Pal, Viber och Alibaba. Men många andra har struntat i kraven, som Facebook, Twitter, Google och Whats App.

Linkedin hade ingen stor publik i Ryssland, men servicen användes åtminstone av fem miljoner människor. En del analytiker menar också att Linkedin var ett tacksamt mål för myndigheterna eftersom tjänsten inte var så populär.

Myndigheterna kommer aldrig att våga röra de stora tjänsterna för då blir det gatudemonstrationer.

Leonid Volkov

Censur enligt kinesiskt mönster?

Oron är nu stor för myndigheternas nästa steg. Många analytiker misstänker att myndigheterna vill utöka sin kontroll över internet efter kinesiskt mönster. Men i Kreml betonar man att beslutet kring Linkedin inte handlar om censur.

– Roskomnadzor agerade bara enligt lagens paragrafer, konstaterade president Putins talesman.

Kritikerna menar att syftet med lagen inte handlar om datasäkerhet, utan om att ge den ryska underrättelsetjänsten bättre möjligheter att övervaka sina egna medborgare.

Enligt den undersökande journalisten Andrej Soldatov behövde den ryska internetmyndigheten visa upp konkreta resultat. Nästa steg är att övertala Linkedin att placera servrar på rysk mark.

– Den här affären handlar om att göra globala företag mer ryska, binda dem till rysk lagstiftning och se till att FSB får tillgång till information, sade Soldatov i en intervju för Financial Times.

– Myndigheterna kommer aldrig att våga röra de stora tjänsterna som Facebook eller Whats App för då blir det gatudemonstrationer, menade Leonid Volkov på frivilligorganisationen ”Internet Defense Society” i Moskva.

Rysslands största sociala medium heter Vkontakte och har 50 miljoner användare varje månad. Tjänsten Odnoklassniki har 30 miljoner, medan Facebook är på tredje plats med 20 miljoner.

Diskussion om artikeln