Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ilkka Kanerva: Avgifter på förbindelsebåtarna dödsstöt för skärgården

Från 2016
Uppdaterad 23.11.2016 08:55.
Ilkka Kanerva, Samlingspartist och ordförande i försvarsutskottet
Bildtext Ilkka Kanerva säger att avgifterna inom skärgårdstrafiken hotar levnadsvillkoren och företagsverksamheten i skärgården.
Bild: Alexander Shalgin/All Over Press

Samlingspartisten Ilkka Kanerva kräver att förslaget om prisförhöjningarna för förbindelsebåtarna i skärgården dras tillbaka.

- Det är fullständigt byggt på lösan sand, det dödar levnadsvillkoren och företagsverksamheten i skärgården, säger Kanerva, som är ordförande för Landskapstyrelsen i Egentliga Finland.

Veteranpolitikern Ilkka Kanerva säger att kommunikationsminister Anne Berners (C) förslag visar att varken ministern eller tjänstemännen på ministeriet känner till förhållandena i skärgården om de tror att marknadsekonomi med avgifter förbättrar tjänsterna.

- Jag stöder marknadsekonomi, men här kommer det inte att fungera. Det bor få människor i skärgården, och de är glest utspridda. Här uppstår ingen marknad. Ingen gör miljoninvesteringar bara med tanke på sommarmånaderna, säger Ilkka Kanerva.

Varsågod och bli företagare i den åboländska skärgården och se vilken vinstmarginalen är. Med sådana här tilläggskostnader finns det bara en sak att göra. Släck ljuset!

Misstag av historiska mått

Minister Anne Berner har betonat vikten av jämlikhet. Hon kallar priserna skäliga och säger att ingen kollektivtrafik är gratis.

Ilkka Kanerva förstår inte logiken. Han hänvisar till att regeringen som bäst satsar miljonbelopp på spårvagnarna i Tammerfors, och därmed stöder stadens lokaltrafik.

- I skärgården pådyvlas invånarna stora extra utgifter. Dessutom kommer kostnaderna för att administrera prishöjningen att kräva stora belopp.

- Inte vet jag vilken jämlikhetsuppfattning de här tankarna representerar. I alla fall överskrider det mitt förstånd. Det här är ett misstag av historiska mått, säger Kanerva.

Släcka ljuset enda alternativet

Ilkka Kanerva säger att han har fått vattentäta uträkningar om vad följderna kan bli för enskilda företagare. De årliga tilläggskostnaderna, utöver de nuvarande levnadskostnaderna, kan stiga till 40 000 euro.

- Varsågod och bli företagare i den åboländska skärgården och se vilken vinstmarginalen är. Med sådana här tilläggskostnader finns det bara en sak att göra. Släck ljuset!

- Det här dödar levnadsvillkoren och företagsverksamheten i skärgården. Förslaget måste omedelbart ses över, säger Kanerva.

Veteranpolitikern stöder inte heller avgifter för alla utom ortsbor.

- Gynnar det turismen? undrar han.

- Men klart är att de fast bosatta måste kunna fortsätta att leva sitt liv. Ingenstans i Finland är förhållandena lika svåra. Och nu försöker statens skattepolitik göra förhållanden ännu svårare, säger han.

Förbindelsebåten är skärgårdens landsväg

Ilkka Kanerva säger att alla som känner till förhållandena vet att förbindelsebåten är skärgårdsbons landsväg.

- Jag hoppas att den insikten finns också bakom mahognyborden i Helsingfors, säger han.

Förslaget går nu ut på en utlåtanderunda. Kanerva utgår ifrån att ministern sedan retirerar. När liknande förslag tidigare har gjorts har de konstaterats vara odugliga.

Diskussion om artikeln