Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kurt Högnäs fick konstpris

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2016 20:38.
Kurt Högnäs
Bildtext Författaren Kurt högnäs
Bild: Sture Riissanen

Författaren och lyrikern Kurt Högnäs från Kristinestad fick Österbottens konstpris. Priset delas ut av Österbottens konstkommission.

"Högnäs betraktas som en mästerlig stilist och hans betydelse som finlandssvensk prosalyriker är synnerligen stor", lyder motiveringarna till valet av pristagare.

Marko Hautala, ordförande för Österbottens konstkommission, säger att Högnäs hör till de betydande finlandssvenska diktarna och hans verk borde få spridning också på finska. Hittills har han inte blivit översatt.

Fått flera pris

Kurt Högnäs inledde sin författarbana år 1955. Han har fått flera priser, bland annat Svenska Akademiens pris och Tollanderska priset.

Högnäs var också nominerad till Runebergspriset 2016 med sitt diktverk Refug.

Österbottens konstpris överräcktes på Kulturhuset Dux i Kristinestad på tisdagen. Priset är på 5 000 euro och det betalas ur tipsmedel.

Österbottens konstkommission är Centret för konstfrämjandet, Taikes expertorgan, som fattar beslut om stipendier och konstpriser i sin region.

Konstpriset är ett erkännande för meriterat och framstående arbete under året. Det kan även beviljas för långvarigt och meriterat livsverk eller verksamhet.

Diskussion om artikeln