Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Utebadet Allas får ny huvudbyggnad - varma bad i kallt väder är populärt

Från 2016
Raoul Grünstein står på uteservering på Skatudden.
Bildtext Raoul Grünstein har varit nöjd med besökarmängderna vid Allas. När bilden togs i somras var bygget av bassängerna försenat, men den sena starten har inte varit ett problem.
Bild: Yle/ Karin Filén

Utebadet Allas har haft mera besökare än väntat. Den sena starten i september har inte avskräckt, tvärtom vill många simma ute i kallt väder. I december stänger Allas för ombyggnad.

På självständighetsdagen ska Allas stänga för reparationer. En ny huvudbyggnad tar form under vintern. Huset ska få en takterrass för 1500 personer och ett Östersjöcentrum.

- Takterrassen har bra utsikt både mot Salutorget och havet. Det ska bli både en trädgård och en uteservering, säger Raoul Grünstein som är ordförande för Helsinki Allas styrelse.

Allas ska också få bättre omklädningsrum och klädförvaring. En del av byggnadskostnaderna på mer än 2 miljoner euro ska täckas med gräsrotsfinansiering. Mellan 400 000 och 800 000 euro ska bolaget samla in.

Kallt väder lockar turister till bassängerna

När Yle Huvudstadsregionen under köldknäppen i början av november tog sig ut till Allas för att filma vinterbadare var det många som simmade mellan snödrivorna.

Yle Huvudstadsregionen - video: Nu är det vinterkul i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Raoul Grünstein berättar att allas haft mer besökare än väntat, ungefär 40 000 besökare under en tio veckors period. Utebadet öppnade först den 1 september och missade sommarsäsongen. Men besökarna flockas till Allas precis när det är kallt.

- Det har överraskat oss att det kommer mera folk ju kallare det är. Kontrasten mellan varmt vatten och kallt väder har varit populär. Under den sista tiden har nästan hälften av våra besökare varit utlänningar, det är fråga om turister, säger Raoul Grünstein.

Utsikt över havet från Skatudden.

Utebad på paradplats i Helsingfors

Bassänger och servering vid Skatuddens kaj.

Diskussion om artikeln