Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Miljontals svenska kontons lösenord ute på nätet - gäller också i Finland

Från 2016
Uppdaterad 23.11.2016 13:24.
Social engineering (illustrationsbild)
Bild: EPA/Julian Stratenschulte

Ungefär tio miljoner svenska konton med lösenord ligger ute på nätet, rapporterar SVT. Samma problem gäller också finländska konton visar test på SVT:s lösenordssida.

Lösenorden på nätet är tillgängliga för alla att ladda ner. Med hjälp av en före detta superhackare har SVT Dold hittat miljontals konton och lösenord som läckt ut.

Hackare har delat med sig av uppgifter som de kommit över när en hemsida hackats. Uppgifterna gäller användarnamn, mejl och lösenord från tidigare stora läckor från till exempel LinkedIn, Dropbox och Yahoo. Uppgifter kommer också från mindre svenska filmsajter, livsstilssajter, träningssajter och spelsajter, uppger SVT.

Bland kontona finns journalister från samtliga stora medier, riksdagsledamöter, personal på hovet, studenter och poliser.

– Människor får ofta sin mejl eller sitt Facebook-konto, Twitter eller Instagram hackat. Användarna förstår inte alltid att det är för att de använder samma lösenord någon annanstans, och att det har läckt därifrån. Det här är det största säkerhetshotet, säger Dan Egerstad enligt SVT. Egerstad - tidigare kallad superhackare - jobbar i dag med IT-säkerhet.

- Samma problem gäller också finländska konton visar test på SVT:s lösenordssida.

Man kan själv söka i SVT Dolds databas om ens lösenord har hittats.

Om lösenordet finns på SVT Dolds lista ska man omedelbart byta det.

Det finns också en motsvarande internationell tjänst som har en mera omfattande databas över läcka lösenord. Den tjänsten heter Have I been pwned.

Diskussion om artikeln