Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu tar det 52-åriga kriget i Colombia slut

Från 2016
Människor firar fredsavtalet med Farc i Bogota.
Bild: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Regeringen och Farc-gerillan undertecknar ett nytt fredsavtal på torsdagen. Det förra fredsavtalet röstades ner i en folkomröstning i oktober och den här gången får folket inte rösta.

Parternas första fredsavtal röstades överraskande ner i en folkomröstning i början av oktober, eftersom många ansåg att Farc-gerillan kom för lindrigt undan.

Den 12 november tillkännagav regeringen och Farc-gerillan att de hade arbetat fram ett nytt fredsavtal.

President Jose Manuel Santos meddelade på tisdagskvällen att avtalet kommer att undertecknas på torsdagen. Den här gången blir det ingen folkomröstning utan avtalet godkänns av kongressen.

- Efter att ha hört alla förslag och alternativ, står det klart att det är bäst och mest legitimt att låta kongressen godkänna avtalet eftersom alla politiska åsikter finns representerade där, sade presidenten.

Colombias president Juan Manuel Santos vinkar.
Bildtext Juan Manuel Santos
Bild: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Oppositionen fortfarande kritisk

Över 50 ändringar har gjorts i det nya fredsavtalet men många kritiker tycker att rebellerna fortfarande inte straffas tillräckligt för sina människorättsbrott.

En av de största kritikerna är den tidigare presidenten och oppositionspolitikern Alvaro Uribe.

- Vi borde ha en andra folkomröstning, säger Alvaro.

- Det andra avtalet har helt klart förbättringar, men det finns fortfarande grundläggande frågor som oroar oss. Ett exempel är Farc får ställa upp kandidater till presidentvalet och kongressvalet inom ett år, trots att de inte har betalat för de brott de begått, säger oppositionspolitkern Marta Lucia Ramirez.

Colombias president Juan Manuel Santos tilldelas Nobels fredspris i år.

Diskussion om artikeln