Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges Radio: Nya mutanklagelser mot Ericsson

Från 2016
Ericsson
Bild: Ericsson

Telekomjätten Ericsson använde sig flitigt av mutor för att vinna affärskontrakt kring milennieskiftet, rapporterar Sveriges Radio.

Ericsson ska bland annat ha betalat 2,5 miljoner svenska kronor till Costa Ricas dåvarande president Miguel Angel Rodriguez, samtidigt som bolaget tävlade om ett stort staligt kontrakt.

Sveriges Radio rapporterar att pengarna betalades ut från Ericsson med hjälp av ett bulvanbolag. Bolaget hade skapats av en hemlighetsfull advokatbyrå med en styrelse av målvakter, det vill säga personer som mot ersättning tar på sig juridiskt ansvar som den betalande parten vill undgå.

Miljonerna ska ha studsat via banker i tre länder innan de till slut landade på ett bankkonto i Panama. Dokument och vittnesmål som Sveriges Radio har tagit del av visar att kontot kontrollerades av Costa Ricas dåvarande president Miguel Angel Rodriguez.

Pengarna vandrar och det kan man alltid ställa frågan runt i kring, varför gör man på det sättet?

― Advokat Peter Utterström

Ericsson har inte velat kommentera anklagelserna, men Sveriges Radio skriver att bolaget meddelar per mejl att man har nolltolerans mot korruption. Costa Ricas tidigare president förnekar via sin advokat att han skulle ha tagit emot mutor.

Advokat: "Allvarligt om det stämmer"

Sveriges Radio har visat handlingarna för Peter Utterström, som är en av Sveriges främsta korruptionsexperter. Han tycker att det är konstigt att pengarna inte har betalats direkt till mottagaren.

– Det förefaller vara många mellanhänder. Pengarna vandrar och det kan man alltid ställa frågan runt i kring, varför gör man på det sättet? säger Utterström.

Sveriges Radio har talat med flera tidigare chefer som berättar att bolaget flitigt använde sig av mutor i slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet.

– Det här är allvarligt om det stämmer, säger advokat Utterström.

Ericsson har också tidigare anklagats för att ha använt sig av mutor. Bolaget utreds redan för korruptionsmisstankar av både grekiska och amerikanska myndigheter.

Diskussion om artikeln