Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världscupen kör igång - här är hålltiderna!

Från 2016
Uppdaterad 27.11.2016 14:46.
Fullt ös i spåren vid Ruka när man tävlar i världscuperna i nordisk skidsport.
Bildtext Fullt ös i spåren vid Ruka när man tävlar i världscuperna i nordisk skidsport.
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

Passionerade bänkidrottare kan öppna anteckningsblocket nu: Det blir en hel del nordisk skidsport från Yle Sportens sida i veckoslutet, med flera starttider att hålla koll på. Ta en titt på när det lönar sig att befinna sig vid skärmarna!

– Det är faktiskt mer elektriskt än någonsin, med tanke på vad som hänt inom den norska längdskidåkningen de senaste månaderna. Förväntningarna är högt uppskruvade när hela eliten igen samlas på en och samma plats med alla medier närvarande. Dessutom skall det bli spännande att se om backhopparnas nya lots Andreas Mitter fått fart på de finska idrottarna, väderleksrapporterna för backhoppningens del ser åtminstone lovande ut, berättar Yle Sportens Mikael Oivo på plats i Kuusamo.

Oivo, Glenn Lindholm och Leif Lampenius är de röster som hörs i Yle Sportens sändningar från veckoslutets tävlingar.

Lördagen

I nordisk kombination inleds världscupen på lördagen med det inledande backmomentet, följt av skidmomentet några timmar senare. Med Vörå-sonen Jim Härtull i spetsen försvaras de finska färgerna av Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Matti Herola, Leevi Mutru och Arttu Mäkiaho.

  • lördag 26.11 nordisk kombination, skidmomentet, 15.50 – 16.50 (LL, GL) Titta via Arenan

Backhopparna avslutar lördagen med kvällstävlingen i strålkastarljuset i Ruka. Om de blåvita glädjeämnena lyser med sin frånvaro kan publiken åtminstone följa med om Gregor Schlierenzauers backrekord från 2007 står sig. Österrikaren lyckades då flyga hela 147 meter i hoppbacken vars officiella tävlingsbenämning är HS142.

  • lördag 26.11 backhoppning, HS142, tävling 16.50 – 19.00 (MO) Titta via Arenan

Söndag

På söndagen tävlar längdskidåkarna igen i skidspåren, denna gång på en aningen längre distans än på lördag. Den skamfilade norska längdåkningen totaldominerade under världscupveckoslutet 2015 när inte mindre än sju av nio pallplaceringar belades av norska åkare. I fjolårets tre damlopp gick samtliga segrar till norskorna. Av FSS-åkarna är endast Andrea Julin från IF Minken i hetluften på söndagens 10 kilometer med klassisk skidteknik.

  • söndag 27.11 damer, 10 kilometer, klassiskt 10.15 – 11.40 (LL, GL) Titta via Arenan
  • söndag 27.11 herrar, 15 kilometer, klassiskt 12.50 – 14.55 (LL, GL) Titta via Arenan

Finlands dam- och herrlag i distansloppen

Andrea Julin i elden i skidspåren i Planica 2016.
Bildtext Andrea Julin enda FSS-are i elden på söndag.
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

Ruka-veckoslutets sista skidtag genomförs av de tävlande i nordisk kombination. Helgens andra deltävling i världscupen beräknas gå i mål lite före klockan 16.00 och fjolårsets världscupdominant Eric Frenzel (GER) hör igen till favoritgardet tillsammans med Akito Watabe (JPN) och Jørgen Graabak (NOR). Ilkka Herola var bästa finländare i världscupen 2015-2016 på en tionde plats.

  • söndag 27.11 nordisk kombination, backmomentet, 11.40 – 12.50 (LL) Titta via Arenan
  • söndag 27.11 nordisk kombination, skidmomentet, 14.55 – 16.00 (LL, GL) Titta via Arenan

Trion Leif Lampenius, Glenn Lindholm och Mikael Oivo bevakar världscupveckoslutet på ort och ställe i Kuusamo. Det blir också mycket snack om och kring evenemanget i Yle Sportens övriga sändningar i Yle Vega och på Yle Fem. Samtliga sändningar går också att följa via Yle Arenan.