Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Citymarketplan i Borgå gick vidare efter omröstning

Från 2016
Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå
Bild: Borgå stad

Detaljplanen för Konstfabriken och Västra åstranden i Borgå fick grönt ljus av stadsutvecklingsnämnden. Planen handlar inte bara om en K-affär, påpekar nämndens ordförande Janette Englund (SFP).

Planen ska bland annat göra det möjligt att bygga en stormarknad och ett hotell intill Konstfabriken. Den ska framläggas till påseende, beslöt stadsutvecklingsnämnden i Borgå på tisdagskvällen.

Juha Elo från Sannfinländarna föreslog att utkastet till detaljplan skulle förkastas. Han understöddes av Jaakko Jalonen från SDP och förslaget gick till omröstning. Elos förslag förlorade ändå med rösterna 8-2 och planförslaget går vidare.

Centrum utvidgas, inte utarmas

- Jag kan inte se på det som en fråga om Citymarket flyttar till Västra åstranden. Det är en större helhet, säger nämndens ordförande Janette Englund (SFP).

Planen styr all utveckling på Västra åstranden.

- Vi håller på att bygga en till stadsdel och vårt ansvar är förstås att titta trettio år framåt i tiden, om inte längre, berättar Englund.

Englund tycker inte att utvecklingen av Västra åstranden leder till att Borgå får två centrum.

- Staden växer och i sinom tid blir centrum större. Det har det ju redan blivit. Om vi ser långt framåt är det en helt naturlig utveckling att vi knyter ihop båda sidorna av åstranden.

Om staden kunde föra stora handelsenheter längre ut från centrum skulle stadskärnan troligen lida mer inom den närmaste framtiden än vad man befarar, anser Englund.

Trafiken tvingas hänga med

Också trafikplaneringen och särskilt kollektivtrafiken måste utvecklas i samma takt som byggandet.

- Borgå är ju nära Helsingfors och vi är inte en utdöende stad, tvärtom håller vi på att växa, påpekar Janette Englund. Då måste man lösa trafikfrågor, utveckla kollektivtrafiken och möjligheterna att röra sig till fots och med cykel. Att pressa in allting i nuvarande centrum lyckas inte heller.

Diskussion om artikeln