Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransman ärvde hus - hittade hundra kilo guld

Från 2016
Uppdaterad 23.11.2016 10:36.
Guldklimpar
Bild: Wikimedia commons.

En man i norra Frankrike har hittat guld värt 3,5 miljoner euro på olika kreativa gömställen i ett stort hus som han ärvde av en släkting.

Det började med att mannen hittade en plåtlåda med mynt som hade satts fast under en möbel. Lite senare hittade han mera guld i en gammal whiskylåda.

Fler skatter fanns under högar av sängkläder och i badrummet. Sammanlagt hittade mannen omkring hundra kilo i guldtackor och mynt.

– Det var 5 000 mynt, två stänger på tolv kilo och 37 tackor på ett kilo, säger auktionsförrättaren Nicolas Fierfort till nyhetsbyrån AFP.

Senare hittades också alla intyg för guldet. Det visade sig att det hade köpts på 1950- och 1960-talet.

Mannen åker på skattesmäll

Guldet har redan sålts till olika franska och internationella köpare. Den lokala tidningen La Depeche skriver att den verkliga vinnaren ändå kan bli skattemyndigheten.

Arvtagaren måste för det första betala en arvsskatt på 45 procent. Om det dessutom visar sig att ägaren inte har deklarerat guldet kommer arvtagaren dessutom att bli tvungen att betala tre års kvarskatt.

Huset ligger i staden Évreux i Normandie. Mannens identitet och hans relation till den person som han ärvde huset av har hemlighållits.

Diskussion om artikeln