Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare slår larm: 20 grader varmare än normalt kring Nordpolen

Från 2016
Uppdaterad 23.11.2016 15:04.
Isarna smältr på Grönland i maj 2016.
Bildtext Smältande isar på Grönland våren 2016.
Bild: EPA/NASA/MARIA JOSE VINAS

Forskare är chockade över hur snabbt klimatet har blivit varmare i de arktiska områdena. Både luften och ytvattnet är klart varmare än normalt den här tiden på året.

Det varma vädret hindrar de arktiska isarna från att växa. Enligt forskarna kan det här leda till rekordlite is i Arktis nästa år, och det påverkar klimatet, rapporterar The Guardian.

På Nordpolen är det i normala fall ungefär -25 grader den här tiden på året. De senaste dagarna har det ändå varit bara några enstaka minusgrader.

De här temperaturerna spränger alla gränser för vad de borde vara den här tiden på året.

Professor Jennifer Francis

- Det är chockerande. Arktis har slagit rekord hela året. Det är spännande, men också skrämmande, säger forskningsprofessor Jennifer Francis vid Rutgersuniversitetet till The Guardian.

Samtidigt är det också ungefär fyra grader varmare än normalt i vattnet, eftersom de arktiska isarna har varit små hela året. Det här i sin tur leder till en mindre temperaturskillnad än normalt mellan det arktiska området och sydligare breddgrader.

Enligt Francis finns det bara en förklaring till det här: klimatförändringen.

Öppet hav ger varmare väder

Det danska meteorologiska institutets isexpert Rasmus Tonboe säger till The Guardian att det arktiska området har förändrats betydligt snabbare än vad forskarna någonsin kunnat förutspå.

Ytvattnet i Barents hav och Karahavet är så varmt att haven inte fryser, och då det finns stora öppna havsområden blir också luften varmare, förklarar Tonboe. Enligt Tonboe påverkar utvecklingen hur vädret blir i fortsättningen.

Isarna kring Nordpolen har minskat med uppemot en tredjedel på 25 år, enligt det amerikanska snö- och isforskningsinstitutet NSIDC. Nu i slutet av november borde isarna egentligen växa snabbt, men i stället har det gått tvärtom på många håll.

Helhetsbilden det viktigaste

Enligt forskarprofessor Anders Lindfors vid Meteorologiska institutet kan man inte säga vad den ovanliga värmen vid Nordpolen kan betyda för vädret på kort sikt.

Förändrar rekordtemperaturerna prognosen för klimatförändringen?

- Situationen som vi har nu stöder det vi allmänt vet om klimatförändringen. Temperaturavvikelsen från förra veckan är exceptionell och ett starkt tecken, men som ett enskilt tecken så berättar varken ditt eller datt om klimatförändringen.

- Vi måste tänke på den stora helheten och den visar att vi går mot ett varmare klimat, säger Lindfors.

Rekordår på kommande?

Julienne Strove om är professor i polarobservation vid University College London säger att året har varit helgalet.

- Det finns ännu ingen is på Svalbard. De senaste agarna har havsisen i Berings hav minskat. Mycket varm luft har flödat in i Arktis och pressat isarna norrut.

Om Arktis fryser sent leder det till mindre is nästa år och då påverkas klimatet.

- Ismängderna nästa år kan bli mindre än under rekordåret 2012, spår Strove.

Diskussion om artikeln