Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Gör såhär när du möter en björn

Från 2016
Uppdaterad 23.11.2016 11:58.
Björnen spetsiga tänder
Bild: Yle/Arja Lento

Klippet på sociala medier där en svensk man jagar bort en anfallande ungbjörn genom att göra sig stor och vråla har väckt mycket uppmärksamhet. Erfarna jägaren Lorentz Uthardt från Malax säger att man ska veta vad man gör i så fall, annars kan det sluta riktigt illa.

Det handlar, enligt Uthardt, om revir. Är det den anfallande björnens eget revir kommer den nog att försvara det. Är det det inte, så kan denhär vrålande metoden nog fungera.

- Då är det mera av en skenmanöver från björnens sida, och den har lättare att vika undan och ge sig iväg.

Björnen tokförsvarar det egna reviret

Men om det handlar om det egna reviret uppfattar björnen dig som inkräktare. Och då handlar det om en utmaning som måste hanteras. Vad du än gör, säger Uthardt, se den inte i ögonen. Då klickar alla försvarsinstinkter igång. Och då är det ingen tvekan om vem som kommer att förlora.

- Stå stilla, se åt sidan och rör dig långsamt bakåt. Då är chansen störst att björnen låter dig vara. Att lägga sig ner och spela död är en chansning som kan fungera, eller så inte.

Använd dig av sunt bondförnuft och nedärvd kunskap

Uthardt menar att man, i mån av möjlighet, skall försöka insupa stämningen. Vi har ju från tidernas begynnelse varit samlare och jägare, säger han. Om det blir en s.k. "situation", så försök använda den nedärvda kunskapen.

- Jag tror att den sätter in när vi verkligen behöver den. Att vi kommer att göra rätt.

Lorenz Uthardt sitter på soffan i sitt vardagsrum.
Bildtext Lorentz Uthardt är van jägare
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Sen beror det förstås på situationen och vilken sorts björnart det är frågan om, säger han. De fungerar litet olika och det mest kritiska är förstås om det finns ungar inblandade. Egentligen tur eller otur.

Kan en järnfyra i skallen fungera?

- Men använder man sunt bondförnuft har man en stor chans att klara sig helskinnad, menar Uthardt. Som golfare undrar jag om det finns en chans att järnfyran i skallen på björnen fungerar ifall det blir kamp om liv och död?

- Nja, säger Uthardt. I så fall måste du träffa exakt mitt emellan ögonen. Och hårt! Gör du inte det är du nog såld.

Isbjörnen absolut farligast

Farligast av alla björnar för människan är utan tvekan isbjörnen. Den går direkt på huvudet, och ger dig ingen chans att komma undan. Därför är det i polarområden lag på att du har skjutvapen med dig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln