Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tio CL-åttondelsfinaliser klara – dessa lag gör upp om sex platser

Från 2016
Uppdaterad 23.11.2016 12:02.
Leicestersupportrarna jublar över att laget tagit ledningen med 2–0 mot FC Brugge.
Bildtext Förra säsongen jublade Leicestersupportrarna i Premier League, den här säsongen i Champions League.
Bild: Focus Images / Barcroft Media/ All Over Press

I Champions League-gruppspelet avslutas den femte gruppspelsomgången på onsdag kväll. Före onsdagens matcher har redan tio lag säkrat sin plats i åttondelsfinalerna. Sex platser står fortfarande på spel.

På onsdagen spelas det i Grupp A, B, C och D där det fortfarande återstår två omgångar. Arsenal och Paris Saint-Germain har säkrat avancemang från A-gruppen. Det har också Atletico Madrid och Bayern München i Grupp D.

I Grupp B har Benfica 7 poäng, Napoli 7 poäng, Besiktas 6 poäng och Dynamo Kiev 1 poäng. Matcherna som återstår är onsdagens Besiktas–Benfica och Napoli–Dynamo Kiev samt den sista omgångens Benfica–Napoli och Dynamo Kiev–Besiktas som spelas den 6 december.

Vadslagningsoddsen indikerar att Napoli sannolikt vinner gruppen och att italienarna i första hand utmanas av Benfica. Dynamo Kiev skulle behöva vinna sina båda matcher för att ens ha en teoretisk chans att avancera.

Barcelona och Manchester City kan säkra avancemang

I Grupp C har Barcelona 9 poäng, Manchester City 7 poäng, Mönchengladbach 4 poäng och Celtic 2 poäng.

På onsdagskvällen tar Celtic emot Barcelona, medan Mönchengladbach står som värd för Manchester City. Matcherna i den sista omgången är Barcelona–Mönchengladbach och Manchester City–Celtic.

Manchester City–Mönchengladbach slutade 4–0, så inte ens en tysk hemmaseger skulle skapa något större hopp om avancemang. Ett smärre under skulle krävas för att namnstarka Barcelona och Manchester City inte går vidare.

FC Köpenhamn har en liten chans

I Grupp F återstår endast den en gruppspelsomgång och där gör FC Porto (8 poäng) och FC Köpenhamn (6 poäng) upp om andraplatsen. Den 7 december tar Porto emot Leicester, medan FC Köpenhamn gästar FC Brugge.

Vid lika poäng går FC Köpenhamn vidare på grund av fler bortamål i inbördes matcher (FC Köpenhamn–Porto 0–0, Porto–FC Köpenhamn 1–1).

För att FC Köpenhamn ska gå vidare krävs att laget vinner i Belgien, samtidigt som Porto högst tar en poäng mot Leicester. Spelbolagen har Porto som klar favorit att vinna mot Leicester.

Rysare i Lyon

I E-gruppen gör Sevilla (10 poäng) och Lyon (7 poäng) sinsemellan upp om att göra Juventus sällskap i åttondelsfinalerna. Lagen möts den 7 december i Lyon.

Inbördes matcher avgör vid lika poäng, och Sevilla vann hemma över Lyon med 1–0. Vid behov avgör bortamålsregeln och därmed avancerar Sevilla vid 2–1, 3–2 eller 4–3. Slutar matchen 1–0 till Lyon avgör målskillnaden, som då skulle vara lika för Lyon (6–3) och Sevilla (7–4) och då skulle spanjorerna avancera på grund av fler gjorda mål.

Lyon behöver alltså besegra Sevilla med två mål, annars går Sevilla vidare. Vadslagningsoddsen indikerar att Lyon är favorit i matchen, men att det är sannolikare att Sevilla går vidare.

Klara för åttondelsfinaler:

England
Arsenal
Leicester

Frankrike
Monaco
Paris Saint-Germain

Italien
Juventus

Spanien
Atletico Madrid
Real Madrid

Tyskland
Bayer Leverkusen
Bayern München
Borussia Dortmund

Utifrån vadslagningsbyråernas odds skulle de tio redan klara lagen kompletteras med:

Manchester City (England), Napoli (Italien), Benfica (Portugal), Porto (Portugal), Barcelona (Spanien) och Sevilla (Spanien).

Åttondelsfinalerna lottas den 12 december. De första åttondelsfinalerna spelas i februari och returerna i mars.

Diskussion om artikeln