Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Viking Lines vd: Beklagar att ordern gick utomlands

Från 2016
Uppdaterad 23.11.2016 14:10.
Viking Lines vd Jan Hanses berättar om den planerade nya fartygsbeställningen av ett kinesiskt varv. - Spela upp på Arenan

Viking Lines vd Jan Hanses beklagar att bolaget inte lyckades ge beställningen på en ny passagerarfärja till ett inhemskt varv. Det här beror bland annat på att Meyer-varvet i Åbo har orderboken full i många år framöver.

I förmiddags kom beskedet att Viking Line har ingått ett intentionsavtal om att beställa ett nytt fartyg av i ett varv i Kina. Hanses säger att det kinesiska varvet gav mycket goda finansieringsvillkor, vilket blev avgörande.

Under byggnadsskedet behöver Viking Line endast stå för 20 procent av kostnaderna - resten ska erläggas då fartyget är klart.

Affären är värd 190 miljoner euro. Då m/s Viking Grace byggdes kostade fartyget 240 miljoner euro. Enligt Hanses kunde inget inhemskt varv erbjuda ett lägre pris än det.

- Det var de goda finansieringsvillkoren som avgjorde saken.

Kina vill samarbeta med Norden

På frågan om det har blivit en trend att kinesiska företag samarbetar med Finland säger Jan Hanses att man säkert kommer att se fler kineser här.

- Kina samarbetar gärna med Finland och Norden. Byggandet av en kryssningsfartyg för de nordiska vattnen kan säkert öka de kinesiska turisternas intresse för de här delarna av världe.

Hanses konstaterar att beställningen kommer att ge underleverantörer i Finland jobb. Finländska företag i den här branschen är mycket kvalificerade, säger han.

Jah Hanses påpekar ändå att intentionsavtalet stipulerar att 40 procent av byggandet ska vara kinesiskt.

Diskussion om artikeln