Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vi litar på bloggar när det gäller hälsan

Från 2016
Uppdaterad 23.11.2016 16:17.
Lina Björkskog i träningssalen
Bildtext Lina Björkskog bloggar främst om träning - något hon har bra koll på.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

En stor del av oss får information om hälsa och kost från bloggar och sociala medier. Träningsbloggaren Lina Björkskog känner därför ett stort ansvar för det hon skriver.

Många av oss, 37 procent för att vara mer exakt, vänder oss till bloggar och sociala medier när vi har en fråga om vår kost. De flesta av oss har säkert också någon gång använt nätet som läkare när vi känt oss sjuka. Lina Björkskog som driver en träningsblogg kan också se tecken på det här. Hon kan nämligen se hur folk hittar till hennes blogg och det kan vara genom sökningar som “löparknä” eller “ont i höften”. Det här betyder alltså att hon i vissa fall kanske rent av ersätter ett läkarbesök - något hon också tänker på när hon skriver.

- Jag har ett jättestort ansvar och det måste jag komma ihåg när jag skriver. Jag kollar upp allt väldigt noga, säger Lina som är utbildad fysioterapeut och PT.

Vill att läsaren ska kunna lita på henne

Lina funderar ganska länge på sina blogginlägg innan hon publicerar dem och hon skriver inte om saker hon inte har koll på. Hon utgår både från fakta och egna erfarenheter och hon vill att läsarna ska kunna lita på det hon skriver. Alla bloggare har kanske ändå inte lika mycket koll på faktan som hon har.

- Man ska vara kritisk till det man läser och kolla upp det. Det kanske låter bra när man läser det och personen har ett bra språk, men det är bra att kolla upp varifrån informationen kommer, säger Lina.

Man ska vara kritisk till det man läser och kolla upp det.

Lina skriver inte alltid ut sina källor eftersom det oftast handlar om saker som baserar sig på en allmän kunskap, alltså sådant hon lärt sig i skolan. Ifall hon tar upp en speciell studie försöker hon däremot alltid länka till källan.

Inte lita på allt vi läser

Finns det då några problem med att vi vänder oss till nätet i stället för läkare? Lina tror det kan bli ett problem om vi alltid litar blint på det vi läser.

- En läkare har ju ändå en bättre baskunskap i det han säger. Läser du ett blogginlägg så måste du kolla varifrån infon kommer. Om du bara har tid så kolla upp källorna och forskningen, säger Lina.

Borde läkare och näringsforskare starta bloggar?

- Det är ju den bästa lösningen, om en person som vet mycket om en sak kan skriva om det. Då kan läsaren också fråga frågor direkt på bloggen.

Läkare och forskare lite trista

Enligt en undersökning som Nestle låtit göra är det bara åtta procent av finländarna som upplever att de får sin information om kost och näring direkt från läkare eller vårdpersonal. Mikael Fogelholm som är professor i näringslära tror det beror på att forskare helt enkelt är lite tråkiga.

- Problemet är troligen det att vi forskare inte är lika tilltalande som PT:n som har personliga berättelser. Vi pratar ju om trender, medeltal, risker och sannolikheter, säger han.

Problemet är att vi forskare inte är lika tilltalande som PT:n som har personliga berättelser.

Undersökningen visar att det bara är 22 procent av finländarna som i första hand litar på läkare och vårdpersonal när det kommer till kostrådgivning. 21 procent litar i stället främst på sig själva och antar att kroppen säger till om vad den vill ha - något som kanske inte fungerar i längden.

- Kroppen berättar vissa saker och man ska inte äta något som inte känns bra. Men kroppen kan inte berätta vad som känns bra på lång sikt, säger Mikael.

Vad är det som är så häftigt med super food?

Något som varit en stor trend under de senaste åren, som också synts mycket på sociala medier och i bloggar, är så kallad superfood. Det handlar kanske främst om bär som sägs göra under för hälsan. Om de verkligen är små underverk är svårt att bevisa, men det hindrar oss inte från att köpa till exempel gojibär för dyra pengar. Varför är det så? Jo, vi vill gärna tro på mirakulösa lösningar som kräver minimal ansträngning.

- Det är så mycket enklare att tänka att om man äter två portioner superfood per dag så behöver man inte tänka så mycket på det andra man äter under dagen. Det gör livet mycket enklare, men en bra lösning är det inte, säger Mikael.

Och visst är det så, att den enklaste lösningen alltid är den mest attraktiva. Hur är det med dig? Tror du på superbären och bloggarna? Eller håller du dig till riktiga läkare och vanliga blåbär?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln