Schweizarna tar ställning till kärnkraft
Avveckla så fort som möjligt eller inte? Det är frågan som schweizarna tar ställning till i en folkomröstning på söndag. Om folket röstar för initiativet måste de första reaktorerna köras ner redan under det kommande året.
För ja-sidan är saken klar. Kärnkraften är inte lönsam och genom kärnavfallet belastar man kommande generationer.
Bland annat därför vill man ha en så kallad ordnad övergång bort från kärnkraften. Det här betyder helt konkret att tre av de fem schweiziska reaktorerna skulle köras ner redan under det kommande året.
De två övriga får fortsätta producera el lite längre, men då reaktorerna når 45 års ålder skulle det vara slut också här. År 2029 skulle Schweiz inte längre ha någon kärnkraft alls.
För tillfället står kärnkraftverken för omkring 40 procent av den schweiziska energiproduktionen, resten täcks till största del med vattenkraft.
Sol och vind spelar i dagens läge endast en mycket marginell roll.
Avveckling jo, men helst långsamt
Att i så här snabb takt göra sig av med en viktig stöttepelare inom elproduktionen oroar ekonomi och politik.
– Vi anser att kraftverken ska användas vidare så länge de bedöms vara säkra. I vår energistrategi har vi slagit fast att inga nya kraftverk ska byggas, så vi går emot en avveckling i vilket fall som helst, säger energiministern Doris Leuthard.
Regeringen och majoriteten i parlamentet ser tre problem i en snabb avveckling. Schweiz blir mer beroende av importerad el, främst kärnkraft från Frankrike och kolkraft från Tyskland.
Dessutom anser man att försörjningssäkerheten minskar och att en snabb och okontrollerad avveckling kan bli en dyr affär för skattebetalarna.
– Regeringen och parlamentet ser inte att kärnkraften är något för framtiden, men en förhastad avveckling leder till problem och därför rekommenderar vi att schweizarna ska rösta emot initiativet, säger Leuthard.
Om schweizarna tar energiministerns uppmaning på allvar återstår att se. Initiativets förespråkare och motståndare ligger för tillfället så gott som jämsides i opinionsmätningarna.