Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bröstkampanj retar trollen

Från 2016
kvinnobröst i röd bh.
Bildtext Affisch för evenemanget Tissiviikko som uppmanar folk att aktivera sig på sociala medier för att normalisera bröst.
Bild: Tissiviikko/Sanna-Mari Paakki

Den här veckan fylls sociala medier av bröst. Bilder, teckningar och diskussioner om bröst. Inte för att ytterligare sexualisera dem, utan tvärtom för att avdramatisera bilden av bröst som symboler för sex.

#Tissiviikko är en vecka för att normalisera kvinnans bröst – målet är att en person som inte tidigare förstått hur översexualiserade brösten är inser det och beter sig på ett annat sätt i framtiden. Då har initiativet lyckats.

Bakom Kampanjen står Sanna-Mari Paakki och Elina Sorsa, som vill bryta tabut med att bröst alltid kopplas ihop med sex och därför bör täckas. De menar att brösten inte i första hand ska vara sexiga – trots att de nog kan vara det. De vill framhäva är att det är upp till individen själv att bestämma när hen vill att brösten ska vara sexualiserade och när de inte ska vara det. Det skapar en ny och mer jämställd maktbalans.

Kampanjen har retat upp nättroll som på forum hängt ut telefonnummer och adresser till dem bakom kampanjen, men Sanna-Mari och Elina står på sig och fortsätter kampanjen oavsett.

- Jag bestämmer själv över min egen kropp men om någon annan kommenterar min kropp förflyttas makten till den personen. Då blir jag och mina bröst bara ett objekt, säger Sanna.

- Vårt mål är helt enkelt att normalisera bröst. Låt oss göra brösten till en lika naturlig del av kroppen som knäet!

Sanna-Mari Paakki

På vilka sätt är bröst översexualiserade?

- Det märks på flera olika sätt. Om jag till exempel har en tröja med urringning så ses det direkt som att jag vill flörta och som en inbjudan till sex, trots att det egentligen handlar om att jag kanske känner mig mest bekväm med en sådan tröja och med en push-up BH. Då handlar det inte alls om att jag vill ha uppmärksamhet av män, menar Sanna-Mari.

En annan sak Sanna-Mari har reagerat på är underkläder. Underkläder är i första hand kläder. Men direkt då exempelvis en BH syns så får man höra om det av någon.

Varför är de så översexualiserade då?

- Förr var brösten inte alls på samma sätt översexualiserade. Kvinnor lade till och med läppstift på sina bröstvårtor och det var inte en så stor grej att gå med bara bröst. Senare blev det mer en anständighetsfråga – våra fettkassar skiljer sig ju från männens bröst och då blev det en stor grej, berättar Sanna.

Förstås finns det en massa andra bidragande orsaker som fortfarande förstärker den översexualiserade bilden av bröst. Media och porrindustrin för att nämna några.

Hur kom ni på den här idén?

- Jag och min kompis Elina hade en lite mindre kampanj för ett år sedan då vi snappade i BH en hel dag. Det kändes väldigt bra och trevligt men i år ville vi göra något lite större. Vi pratade i en timme i telefon och då föddes den här idén. Sedan startade vi kampanjen och den har fått stor genomslagskraft på sociala medier, med tanke på att vi bara är två privatpersoner som startat det. Nu får alla som vill delta, på sitt eget sätt.

Hur känns det nu?

- Bra! Vi har en massa personer som deltar under #Tissiviikko och där är vi väldigt kroppspositiva. Vi stöder varandra och trollen försöker komma och förstöra, men det låter vi dem inte göra.

Alla sorters personer deltar på sitt eget sätt genom att diskutera, lägga ut bilder, seriestrippar eller liknande. Allt från ammande till transpersoner har hittills deltagit i kampanjen.


Sanna, du nämner trollen. Det är en sak att trolla på nätet, men hur ofta blir du som kvinna utsatt för personer som kommenterar dina bröst i det verkliga livet?

- Alltid då jag är på klubb finns det personer som kommer och tafsar på mig. De ser det som att de har rätt att röra mig utan lov. Sen så får man förstås också höra kommentarer.

Kommentarerna stör inte alltid, det beror helt på i en hurudan situation kommentaren fälls och vem det är som säger vad. Men så kallad ”cat calling” är aldrig okej.

Ditt namn, ditt telefonnummer och din hemadress har hängts ut på forum på nätet efter att kampanjen inleddes. Vad är det trollen vill?

- Jag fattar inte vad de vill och varifrån de finner motivationen till att attackera mig. Elina, som jag startade kampanjen med, har också fått en massa hat. De försöker väl på något sätt förstöra mitt liv, men det verkar vara väldigt mycket snack och väldigt lite handling. Mitt telefonnummer har varit ute på ett nätforum i snart 24 timmar och än så länge har ingen kontaktat mig åtminstone.

Om någon skulle börja trakassera Sanna är hon genast beredd att göra en polisanmälan.

Hur känns det att ditt nummer och adress finns ute på ett nätforum där du specifikt diskuteras?

- Min första reaktion då jag fick höra om det var att mitt hjärta började slå fortare och ögonen tårades, men efter ett tag började jag helt enkelt tycka synd om de som faktiskt besvärar sig så här mycket bara för att få någon annan att må dåligt.

- Efter att den första skräcken lagt sig så har jag nog blivit lugnare. Vi får se hurdana följder det här får senare.


Är sociala medier en bra plattform för liknande kampanjer?

- Väldigt bra. Vi är mest aktiva på Twitter, men också på Facebook och Instagram. Man får delta på vilket sätt man en vill. Man får ta en bild, kommentera, skriva en låt om ämnet eller vad som helst.

- Vårt mål är helt enkelt att normalisera bröst. Låt oss göra brösten till en lika naturlig del av kroppen som knäet!

Vad tycker du själv? Är bröst översexualiserade och på vilket sätt? Svara gärna i kommentarsfältet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln